Υλικά:

• 1 χταπόδι 1 ½ -2 κιλά
• 1/2 φλ. του τσαγιού λάδι
• 3 φύλλα δάφνη
• 2 κόκκοι μπαχάρι
• ρίγανη
• 1 ξερό κρεμμύδι
• 1 κεφάλι σκόρδο
• 2 ροδέλες πορτοκάλι
• πιπέρι Τασμανίας σε κόκκους (με λεμονάτη γεύση)
• 1 λαδόκολλα
• σπάγκος

Παρασκευή:

Πλένουμε χαλά το χταπόδι και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι. Πλένουμε το σκόρδο και, όπως είναι, το χτυπάμε με ένα βαρύ επικείμενο να τσακίσει. Διπλώνουμε τη λαδόκολλα στα δύο. Βάζουμε το χταπόδι μαζί με όλα τα υλικά και αλείφουμε καλά το χταπόδι με το λάδι. Το διπλώνουμε σαν πακέτο πολύ καλά και το δένουμε με τον σπάγκο.
Προσοχή: να μην ανοίξει το πακέτο, ούτε να υπάρχει στη λαδόκολλα κάποιο άνοιγμα, γιατί θέλουμε να ψηθεί, χωρίς να παίρνει από κάπου αέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένα φούρνο στους 180°C για περίπου 2 ώρες.

Συμβουλές:

• Το χταπόδι αυτό είναι σαν λουκούμι όταν ψηθεί. Μπορείτε να παραλείψετε τις ροδέλες πορτοκαλιού, αλλά χαρίζουν ωραία γεύση στα πιάτο μας.

• Χτυπάτε λάδι με ξίδι βαλσάμικο και το ζουμί - εάν έχει μείνει στη λαδόκολλα- και περιχύνετε το ψητό χταπόδι.

• Μπορείτε να κόψετε το χταπόδι σε κομματάκια και να το βάλετε σε γυάλινο βάζο με λάδι, για να το διατηρήσετε αρκετό καιρό.

• Είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ζεστό και μπορείτε να κάνετε και άλλες παρασκευές, όπως χταποδοκεφτέδες ή να το συνοδεύσετε με σαλτσούλα και μακαρόνια ή με φάβα κ.λπ.