ΚΟΣΜΟΣ. Από το 1994 καθιερώθηκε η 5η Απριλίου ως Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε Ελληνικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Γραφείου της Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνισμού. Το 1922 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

Η τραγική αυτή ιστορική εμπειρία εντέχνως ξεχάστηκε και οι διάφοροι ελλαδικοί μηχανισμοί εξουσίας προσπάθησαν να αλλοτριώσουν τους γόνους των προσφύγων. Όμως η ίδια η ζωή έρχεται να θυμίζει διαρκώς την τραγική αυτή εμπειρία και να σημειώνει την έλλειψη της κάθαρσης στη μικρασιατική τραγωδία. Την παραδοχή αυτή επιβεβαιώνουν οι διάφορες ελληνικές ομάδες του εξωελλαδικού χώρου, οι οποίες έρχονται μέχρι σήμερα πρόσφυγες στο έθνος-κράτος των Ελλήνων.

Οι τραγικές εξελίξεις που σημάδεψαν τη μετασοβιετική περίοδο το χώρο της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας χαρακτηρίστηκαν από πολέμους, σφαγές και προσφυγιές. Όλα αυτά επηρέασαν άμεσα τους ελληνικούς πληθυσμούς του Καυκάσου. Οι ελληνικές κοινότητες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Αμπχαζία, στην Τσετσενία κ.ά. καταστράφηκαν από τον άνεμο του πολέμου και οι συμπατριώτες μας σκορπίστηκαν πρόσφυγες στο ρωσικό νότο και στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων δεν είναι απλά μια εορταστική επέτειος, αλλά μια ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, καθώς και στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως κοινωνία για να τους υποστηρίξουμε.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Πανελλήνιας Ημέρας Προσφύγων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η πρόσβαση σε εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, και τη δυσκολία να οικοδομήσουν νέες ζωές σε ένα άγνωστο περιβάλλον.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να αντιληφθείτε ως μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη θετική συμβολή που μπορούν να έχουν οι πρόσφυγες στην κοινωνία. Πολλοί πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους πολύτιμες δεξιότητες και προσόντα και μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής τους.

Για να ενισχύσουμε τη συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες, πρέπει να εργαστούμε ως κοινωνία για τη δημιουργία πολιτικών και προγραμμάτων που θα παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία. Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη προγραμμάτων ένταξης και εκπαίδευσης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες.

Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την ατομική μας αναστολή και αυτοανάλυση. Μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως ατομικά άτομα για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είτε μέσω εθελοντικής εργασίας, είτε μέσω δωρεών σε οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες, είτε με την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης στον περίγυρό μας.

Συνολικά, η Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων πρέπει να αντιληφθεί ως μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για αλληλεγγύη και ανθρωπιά έναντι των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέσω της συμπαράστασης και της δράσης, μπορούμε να δείξουμε ότι η κοινότητά μας είναι ανοικτή και αλληλέγγυα προς όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις