ΛΑΚΩΝΙΑ. Για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο έχει αφήσει εδώ και 20 χρόνια στα δασικά όρη του Πάρνωνα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών όπως και τους κινδύνους εκτεταμένης περιβαλλοντικής ζημιάς μέσω της επέκτασης τους, μίλησε αποκλειστικά στο Notospress ο Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, δηλώνοντας τα κάτωθι:

«Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πληθαίνει όπως και οι αιτήσεις»

«Το σχέδιο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια περίπου, με τις πρώτες αντιδράσεις τότε της τοπικής κοινωνίας να ήταν κάπως χαλαρές, αλλά τώρα δικαίως υπάρχει αυτή η δυσφορία καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πληθαίνει όπως και οι νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση τους. Ο Πάρνωνας αποτελεί μια απο τις περιοχές ''φιλέτο'', τις οποίες επιθυμούν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ και το συγκεκριμένο πρόβλημα γίνεται πλέον όλο και πιο πιεστικό, για το μέχρι που θα φτάσει η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος του Πάρνωνα».

Πόσο επηρεάζεται αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

«Έχει αποδειχθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες, ότι οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον. Το πρώτο και βασικό πέραν της αισθητικής της εικόνας είναι αυτό που έχει να κάνει με τα παράλληλα έργα. Για να διαμορφωθούν οι δρόμοι - το οδικό δίκτυο - μέσα από το οποίο θα μεταφερθούν τα υλικά εγκατάστασης των ανεμογεννητριών όπως τα πτερύγια και οι ιστοί, απαιτείται η καταστροφή χιλιάδων δέντρων. Επίσης το μπετόν που μπαίνει στα σπλάχνα του βουνού θα παραμείνει εκεί εσαεί, και αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστια προβλήματα».

Ποιες άλλες δασικές εκτάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

«Ένα ακόμα κομμάτι που συγκεντρώνει το πλάνο μελλοντικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι ο κεντρικός και βόρειος Ταύγετος, ο οποίος δεν έχει προς το παρόν καταληφθεί από τέτοιες εγκαταστάσεις, όπως και στο Μαίναλο φυσικά. Το μεγαλύτερο βάρος μέχρι στιγμής σε αυτό το κομμάτι το σηκώνει η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος θα κληθεί τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέχρι το 2030».

«Δεν λέμε όχι στις ΑΠΕ απλώς ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει κανόνες»

«Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι εμείς δεν λέμε όχι στις ΑΠΕ απλώς ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει κανόνες. Μέχρι τώρα το όλο επιχειρηματικό παιχνίδι γίνεται χωρίς κανόνες και καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει θέληση να βάλει κανόνες σε όλο αυτό. Αυτή την στιγμή όλη η χώρα είναι ένα ''ξέφραγο αμπέλι'' κι όπου θέλει ο καθένας εγκαθιστά ανεμογεννήτριες και εγκαταστάσεις ΑΠΕ, όπου θεωρεί ότι υπάρχει περισσότερος ήλιος και αέρας».

«Οι Σύλλογοι, οι Φορείς και οι Τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να πιέσουν στο να τεθούν κανόνες»

«Θα πρέπει απέναντι σε όλο αυτό το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται περιβαλλοντικά, οι σύλλογοι, οι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες να πιέσουν ώστε να τεθούν κανόνες. Αν καταστραφούν εντελώς, τα λίγα δάση που έχουμε ως χώρα, τα οποία είναι τα νοτιότερα της Ευρώπης και έχουν γλιτώσει από πυρκαγιές και πόσες άλλες κλιματικές προκλήσεις, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θα πρέπει αυτά τα δάση να τα προστατέψουμε και όχι να τα δίνουμε βορά, σε όποιον θέλει να επενδύσει για τους δικούς του λόγους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις