ΣΠΑΡΤΗ. Πέρασαν ήδη 100 ημέρες με τον Μιχάλη Βακαλόπουλο, νέο δήμαρχο της Σπάρτης και τη δημοτική αρχή να στελεχώνεται από αιρετούς συνεργάτες και ειδικούς συμβούλους.

Κατά τα ειωθότα, οι πρώτες 100 ημέρες είναι το πρωί της θητείας. Από τις επιδόσεις και τα δείγματα των 100 ημερών μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τι θα ακολουθήσει ή να πάρει, έστω, μια γεύση από τη διοίκηση και διαχείριση μιας νέας δημοτικής αρχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε νέα δημοτική αρχή στον δήμο Σπάρτης θα παραλάμβανε όσα οι προηγούμενοι άφησαν. Αρκετά εξ αυτών είναι καταστάσεις που έχουν εγκλωβίσει τον δήμο και οφείλονται είτε σε ολιγωρία, είτε σε αδιαφορία, είτε σε λανθασμένες επιλογές, είτε, ακόμα, σε συγκυρίες.

Όμως, οι δημότες της Σπάρτης, ενώ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 6 επικεφαλής και συνδυασμούς, έδωσαν την εντολή στον Μιχάλη Βακαλόπουλο και την ομάδα του. Η εντολή, έτσι όπως διαμορφώθηκε προεκλογικά ήταν, «νέοι άνθρωποι πάρτε στα χέρια σας τον δήμο και βγάλτε τον από την στασιμότητα και την παρακμή». Εντολή κι ευχή που δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 100 ημέρες. Στις 100 ημέρες όμως, μπορεί μια δημοτική αρχή να τραβήξει τα ράμματα της πολιτικής της και να παρουσιάσει με ευκρίνεια και δέσμευση την στρατηγική της. Αυτό δεν έχει γίνει.

Αλήθεια είναι ότι επί δημαρχίας Βακαλόπουλου οι κάδοι σκουπιδιών καθάρισαν και οι βρώμικες γωνιές εξαφανίζονται. Οι κοινόχρηστοι χώροι δείχνουν φροντισμένοι. Πράσινο και λουλούδια αυξάνονται. Καρναβάλι στήθηκε. Αυτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και το πάν. Ουσιαστικά είναι το αντικείμενο μιας αντιδημαρχίας που εργάζεται καθημερινά με προσήλωση.

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες άλλα , μικρά και μεγάλα, που φαίνονται ή και δεν διακρίνονται, σημαντικά και κρίσιμα, για τα οποία είτε το δείγμα είναι κακό είτε δεν υπάρχει καν «σημείο ζωής».

Η παράταξη του Μιχάλη Βακαλόπουλου είναι σχετικά νέα, όχι απόλυτα νέα, δεν προήλθε από παρθενογένεση. Τόσο ό ίδιος ο δήμαρχος όσο και 4-5 αντιδήμαρχοι έχουν διατελέσει σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου όπως και ο γ.γ. του δήμου είναι πρόσωπα με προϊστορία και προϋπηρεσία. Το μείγμα λοιπόν της νέας δημοτικής αρχής έπρεπε ήδη να έχει αποτυπώσει, σε γλώσσα κατανοητή στον πολίτη, το προεκλογικό του όραμα σε ρεαλιστικό σχέδιο, με χρονικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις και δεσμεύσεις.

Ταυτόχρονα, μια παράταξη που δείχνει εύθικτη, ευέξαπτη και αυθεντική δεν μπορεί ταυτόχρονα να χειροκροτεί της εσωστρέφεια, την περιχαράκωση, την απολυτότητα και έτσι όπως πορεύεται και την αντιδημοκρατικότητα. Ένα αόρατο αλλά αιχμηρό αγκαθωτό σύρμα περιβάλει την παράταξη «Σπάρτη Μαζί».

Το παραγόμενο πολιτικό έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μικρό και ανελεύθερο. Οι εξάρσεις αλαζονείας και οι εκφάνσεις αγένειας είναι επίσης αισθητές, εντός κι εκτός Δ.Σ.. Η αδυναμία διάκρισης και αυτόματης αξιολόγησης των πραγμάτων δεν είναι μόνον θέμα απειρίας αλλά και επιλογή πολιτικής τακτικής.

Σήμερα, 100 μέρες μετά τον ανάληψη καθηκόντων από την δημοτική αρχή Βακαλόπουλου μπορεί κάποιος να απαριθμήσει πολλές δεκάδες ζητημάτων που είτε είναι στάσιμα, είτε αδιαφανή, είτε συγκεχυμένα. Με κύριο και μέγα ζήτημα την έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας και κοινωνίας με τον πολίτη. Κάνουν λάθος εκείνοι που θεωρούν ότι μέλημα του Δήμου είναι μόνον να κρατά καθαρό τον κάδο και όχι να εξασφαλίζει τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε όλα τα θέματα, ζητήματα και προβλήματα ακόμα και στα κατορθώματα, υπάρχει μια εξίσωση…

Η βιωσιμότητα, η δημοκρατική αντίληψη, η ενημέρωση του δημότη και η συνεργασία προς όλες της κατευθύνσεις είναι υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής και μάλλον ο μονόδρομος που οδηγεί στο ασφαλές και δίκαιο έργο.

Είναι πολλά τα ρόδα που είδαμε με τη νέα δημοτική αρχή Βακαλόπουλου αλλά είναι περισσότερα τα αγκάθια… Όσο και να υποβαθμίζει τον ρόλο της ενημέρωσης και του τύπου η νέα δημοτική αρχή (ρέποντας στα socialmedia) και όσο σκληρά αν καλουπώνει την πολιτική της, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναμέτρηση με την αλήθεια και τις πραγματικές συνθήκες ζωής και αναζήτησης των πολιτών.

Ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχός της. Σε λίγους μήνες θα είναι αντίπαλος. Δεκάδες ερωτήματα θα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα και τότε ο αντίπαλος δεν θα είναι εκτός αλλά εντός…

100 μέρες με νέα δημοτική αρχή στη Σπάρτη και οι πολίτες:

  • Δεν έχουν καταλάβει τι θα γίνει με την Παλαιολόγου…
  • Δεν έχουν μάθει αν τα Σπιτάκια Ανακύκλωσης είναι παρανόμως λειτουργούντα…
  • Δεν έχουν λάβει εξηγήσεις γιατί οι πρόεδροι των χωριών παραμένουν απλήρωτοι…
  • Δεν έχουν αντιληφθεί γιατί η ΔΕΠΑΝ είναι καλύτερη από την ΠΑΡΝΩΝ Α.Ε….
  • Δεν έχουν ακούσει για προσπάθεια στελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών…
  • Δεν έχουν εξήγηση για τις άκαμπτες, άτεχνες, ανούσιες, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου…
  • Δεν έχουν δικαιολογία για τη δυσφορία που φανερώνουν ανάγλυφη στα πρόσωπά τους οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας όσο διαρκεί η συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου Δημοκρατίας, του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Δεν έχουν πληροφορηθεί για το πλάνο 2024 αλλά και το 5ετές της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τα μεγάλα έργα όπως Μουσείο, Αεροδρόμιο, Νοσοκομείο, Ανάπλαση Ευρώτα, ΟΧΕ Ταϋγέτου, Ξενία, Αρχαίο Θέατρο, κ.λ.π. …
  • Δεν κατανοούν γιατί καταργήθηκε το προεκλογικό «Όλοι Μαζί»…

Πολλά τα ρόδα στην πόλη της Σπάρτης λοιπόν, αλλά καμιά φορά από ρόδο βγαίνει αγκάθι…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις