Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.

Χοιρινό με αντίδια και σέλινο αυγολέμονο

Υλικά (για 6 άτομα):

Δύο κιλά κρέας χοιρινό με κόκαλο
Δύο κιλά χόρτα αντίδια
Ένα ματσάκι σέλινο
Ένα ποτήρι του νερού ελαιόλαδο Λακωνίας
Δύο κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Ένα – δύο ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι

Για να αυγοκόψουμε:

4 αυγά
Χυμό δύο λεμονιών
2 κουταλιές αλεύρι

Παρασκευή:

Βράζουμε με νερό σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας για πέντε λεπτά. Χύνουμε το νερό και ξεπλένουμε το κρέας με καθαρό νερό. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι. Το σοτάρουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε καυτό καθαρό νερό και την τομάτα. Αφήνουμε να βράσει για μία ώρα. Βγάζουμε σε μπολ το βρασμένο κρέας. Κόβουμε τα αντίδια το σέλινο και τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στον ζωμό μέχρι να βράσουν καλά και να μείνει λίγος ζωμός. Πάνω από τα χόρτα τοποθετούμε το κρέας κι ετοιμάζουμε το αυγόκομμα.

Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε σιγά σιγά το λεμόνι. Προσθέτουμε σιγά σιγά και τον ζωμό από την κατσαρόλα και τέλος το αλεύρι για να δέσει ο χυλός. Περιχύνουμε με τον χυλό το φαγητό στην κατσαρόλα γυρίζοντάς της για να πάει παντού. Αφήνουμε στη φωτιά για 5 λεπτά.