Θα είναι υποψήφιος; Ποιούς ενοχλούσε με το έργο του; Τι έχασε η Λακωνία και η Σπάρτη από έργα και πόρους; Ποιό βαθμό βάζει στις επιδόσεις Περιφέρειας και Δήμου Σπάρτης;

ΛΑΚΩΝΙΑ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.«Σκοπός μου δεν είναι να αναφερθώ σε πρόσωπα ούτε να δημιουργήσω προβλήματα. Πρέπει όμως ο πολίτης της Λακωνίας και της Σπάρτης να ενημερωθεί για ότι συμβαίνει και ότι δεν συμβαίνει γύρω του…»
Αυτή είναι η εξήγηση του τέως Νομάρχη Κώστα Φούρκα, για την αποδοχή της επίμονης πρόσκλησης του notospress.gr για συνέντευξη.

Πάντα έχει ενδιαφέρον μια συζήτηση με τον τέως Νομάρχη και τέως επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον Δήμο Σπάρτης. (Ακόμα και στον περιορισμένο χρόνο μιας διαδικτυακής συνέντευξης)

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν στην συζήτηση γίνεται λόγος για τις αποφάσεις του γνωστού πολιτικού αλλά και την αξιολόγηση στις επιδόσεις (!) τόσο της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου όσο και της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης.

Πρόκειται για μια συνέντευξη που θα συζητηθεί και στην οποία ο Κ. Φούρκας απαντά και στο αν έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης.

Εξηγεί ποιούς διευκόλυνε η «έξοδός» του από την πολιτική και δείχνει πόσο πίσω είναι ο τόπος σε έργα και διεκδικήσεις.

Διαβάστε μερικά από τα πιο κύρια σημεία της συνέντευξης:
«Με “καθάρισαν” οι βουλευτές… για να φύγω από τη μέση»

«Ασχολήθηκα με την Αυτοδιοίκηση γιατί ήθελα να αποδείξω στους πολιτικούς ότι στη Λακωνία μπορεί να γίνει έργο!»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Ηλίας Μπόνος ερωτά τον Κώστα Φουρκα αν θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Ευρώτα. Η απάντηση, σε gro plan του οπερατέρ Τάκη Κούρου, είναι: «Δεν είμαι καριερίστας πολιτικός. Ο κύκλος μου έκλεισε…»

Ο κ. Φούρκας δεν θα είναι υποψήφιος πουθενά! Αυτό ξεκαθαρίζεται στη συνέντευξη.

Ωστόσο νιώθει την ανάγκη να παρέμβει και να ενημερώσει τους Λάκωνες ότι : «Χάθηκαν έργα, μελέτες και χρήματα από τη Λακωνία…»

Μάλιστα καυτηριάζει όσους αιρετούς δεν αντιλαμβάνονται ότι: «Το ζήτημα δεν είναι να φωτογραφίζεσαι μπροστά σε εργολαβίες αλλά να διεκδικείς έργα και πόρους…»

Δεν διστάζει να απαντήσει και να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όσους σήμερα διαχειρίζονται τα θέματα της Περιφέρειας:
«Υπάρχει Προμελέτη για το νέο Μουσείο την οποία αγνόησαν. Τόσα χρόνια δεν σημείωσαν καμία πρόοδο σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο έργο!»
«Αδιαφόρησαν για το σημαντικό έργο του φράγματος της Κελεφίνας… Χάθηκε!»

«Ο υπεύθυνος επιβλέπων της Περιφέρειας για το οδικό έργο Σκούρα – Πυρί, αντί να περάσει ΕΔΕ, πήρε προαγωγή και σήμερα υπογράφει και πάλι την μελέτη του ίδιου έργου…»

Σαφώς πρόκειται για μια συνέντευξη που θα προκαλέσει απαντήσεις και παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και τόσο ο K. Φούρκας όσο και ο Η. Μπόνος καλούν δημόσια όποιον έχει να αντικρούσει κάτι να το κάνει σε δημόσια συζήτηση στο notospress.gr , ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.

Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει: «Η Λακωνία διεκδίκησε μεταξύ άλλων και τρία οδικά έργα, Μακρυνάρα, Σκούρα – Πυρί, Παράκαμψη Βουτιάνων, τα οποία όμως επέβλεπε και χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και τα τρία έργα προκάλεσαν σκανδαλωδώς τους Λάκωνες πολίτες με λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και ατιμωρησία…»

Μάλιστα παρουσιάζει σειρά εγγράφων με παρεμβάσεις του προς πάσα κατεύθυνση, τόσο για τα έργα όσο και για τους υπαίτιους.

Επιχειρώντας μια σύνοψη των όσων συζητήθηκαν στη συνέντευξη αναφέρουμε τα εξής:

Ο κ. Φούρκας διαπιστώνει ότι η υστέρηση σε έργα και ανάπτυξη στερεί θέσεις εργασίας στους νέους της Λακωνίας
Μελέτες και έργα που είχαν ωριμάσει δεν αξιοποιήθηκαν είτε από τον Δήμο Σπάρτης, είτε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

Το σύνολο σχεδόν των έργων που σήμερα υλοποιούνται ή χάνονται είχαν προετοιμαστεί με σκληρή δουλειά και ακόμα πιο σκληρή διεκδίκηση από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας. Τέτοια έργα είναι το Λιμάνι Γυθείου, το οδικό έργο Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, το οδικό έργο Νεάπολη – Μονεμβάσια, το Μουσείο Σπάρτης, το Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης, το 6ο Δημοτικό Σπάρτης, η παρέμβαση στον δρόμο Σπάρτη Μαγούλα – Σπάρτη Μυστράς, οι οδικές παρεμβάσεις Σπάρτη – Γύθειο, Καραβάς –Καστόρι, Σκούρα – Γεράκι, Διάνοιξη Λυκούργου, κ.α.

Βαθμολογώντας τις επιδόσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού βάζει βαθμό με αρνητικό πρόσημο! Τονίζει δε ότι ακόμα και σήμερα η Δημοτική Αρχή Σπάρτης δεν έχει αξιοποιήσει το λαμπρό και ιστορικό όνομα «Σπάρτη» που σηκώνει όρθιους τους πάντες σε Ελλάδα κι Ευρώπη!

Σε ότι αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων αντιλαμβάνεται τη λύση της Περιφέρειας ως λανθασμένη λύση «για να δώσουμε πολλά χρήματα σε κάποιους που θα τα διαχειριστούν…»

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εξομολόγηση του Κώστα Φούρκα. «Με καθάρισαν οι βουλευτές» (για να φύγω από τα πόδια τους) θα πει για να προσθέσει ότι την προσπάθεια για έργο και ανάπτυξη την «πλήρωσε…».

Επιμένει ότι η απόφασή του να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ήταν μονόδρομος και δηλώνει ότι, παρόλο που τον τιμά η πρόταση για κάθοδο στον Δήμο Ευρώτα, δεν θα είναι υποψήφιος.
Αυτή την εποχή πολλαπλασιάζει την παραγωγή στα κτήματα που έχει στην γενέθλια γη, στο Βλαχιώτη.

Ο Κώστας Φούρκας απαντά στους φίλους που επιμένουν να επανέλθει στην πολιτική σκηνή αλλά και στους πολίτες που πρέπει να σκέπτονται και να αποφασίζουν στις εκλογές όχι με κριτήρια «αλλαγής καμένης λάμπας» αλλά κριτήρια μέλλοντος.

Η συνέντευξη προκαλεί για απαντήσεις σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής στη Λακωνία: Κοινοβούλιο, Περιφέρεια, Δήμοι ενώ προβληματίζει βαθειά με τις ειλικρινείς αιχμές της και για τον ρόλο του πολίτη στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο Κώστας Φούρκας θα μπορούσε να συνοψίσει το μήνυμά του προς τους αδιάφορους πολίτες ως εξής: «Όσο ζητάτε από τους πολιτικούς να σας αλλάζουν καμένες λάμπες, τόσο θα σας αλλάζουν τα φώτα…»

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη, διάρκειας 40’, στο notospress.gr.
Την Δευτέρα 3/2/14 θα μεταδοθεί, ώρα 9:15 π.μ. στο ραδιόφωνο Νότος 94.9