Το τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει προκηρύξει για το Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015:

1. Πενήντα θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία. (Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 30/09/2014)
Ιστοσελίδα του Προγράμματος: class-phil.kalamata.uop.gr
2. Πενήντα θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών του Διαπανεπιστημιακού και Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. (Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 03/10/2014)
Ιστοσελίδα του Προγράμματος: eth-phil.kalamata.uop.gr

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία

Στόχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία. είναι η διεύρυνση και εμβάθυνση στη γνώση και η προαγωγή της έρευνας στο αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας. Το Πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις προπτυχιακές σπουδές που προσφέρουν Τμήματα Φιλολογίας ή συναφή προς αυτά Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας έχει ήδη εγγεγραμμένους πενήντα φοιτητές, κυρίως απόφοιτους Τμημάτων Φιλολογίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι ήδη κατά δύο πρώτα εξάμηνα έδειξαν μια προοδευτική άνοδο στην ερευνητική τους πορεία, ειδικευόμενοι στους κύριους άξονες της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, όπως Ιστοριογραφία, Επική Ποίηση, Λυρική Ποίηση, Παλιογραφία-Κωδικολογία, Παπυρολογία. Επίσης διδάσκονται καινοτόμα μαθήματα που δεν διδάσκονται σε άλλα μεταπτυχιακά τμήματα της χώρας, όπως η Πρόσληψη, η Αφηγηματολογία, Εκπαιδευτικά Λογισμικά κ.α. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην διαχρονία του Ελληνικού Πολιτισμού και στη σημασία του για τον σύγχρονο άνθρωπο. Στο Πρόγραμμα διδάσκουν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, καθώς και διακεκριμένοι ειδικοί καθηγητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Ειδικότερα το ΠΜΣ αποβλέπει:
α) στην προσφορά εξειδίκευσης με στόχο τη δημιουργία επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν στην εκπαιδευτική, ερευνητική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
β) στην ανάδειξη νέων επιστημονικών επιτευγμάτων στο επιστημονικό αντικείμενο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας.
Επιπροσθέτως το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών υψηλών προδιαγραφών, οι οποίες θα συγκρατούν ένα σημαντικό μέρος του επιστημονικού δυναμικού που καταφεύγει στο εξωτερικό για αντίστοιχες σπουδές. Επίσης η οικονομική δαπάνη είναι εξαιρετικά μικρότερη από τα αντίστοιχα ποιοτικά μεταπτυχιακά προγράμματα του Εξωτερικού.

Το ΠΜΣ θα διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε οι απόφοιτοί του να μπορούν να στελεχώσουν υπηρεσίες που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση στα αντικείμενα του προγράμματος, όπως κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και συναφών Υπουργείων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, καθώς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επίσης, θα δύνανται να εργασθούν ως επιμορφωτές σε Σχολές, Κέντρα ή Ινστιτούτα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και να αναλάβουν έργο Σχολικών Συμβούλων και Στελεχών της Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά στην επαγγελματική αναβάθμιση των πτυχιούχων του στην εκπαιδευτική ιεραρχία.
Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία»
Το Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» λειτουργεί με επιτυχία από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, έχουν συμμετάσχει 134 φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει 57 φοιτητές, από τους οποίους δέκα απόφοιτοι έχουν προχωρήσει στο Β’ Κύκλο του Προγράμματος (που οδηγεί σε διδακτορικό τίτλο).

Στο πρόγραμμα στα πέντε χρόνια λειτουργίας έχουν συμμετάσχει απόφοιτοι από διαφορετικές σχολές και τμήματα, λόγω του καινοτόμου οδηγού σπουδών με μαθήματα όπως Βιοηθική, Εφαρμοσμένη Ηθική, Ηθική και Αρχαιολογία, Ηθική και Θρησκεία κ.α., καθώς και των κλασσικών μαθημάτων Αρχαίας και Νεότερης Φιλοσοφίας, που αγγίζουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά πλήθος αντικειμένων. Στο ΔΔΠΜΣ διδάσκουν έμπειροι καθηγητές από τα δύο συνεργαζόμενα Τμήματα (Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες άλλων Πανεπιστημίων. Προβλέπεται η διδασκαλία και από καθηγητές του Εξωτερικού.

Οι επιστημονικές εστιάσεις του Διαπανεπιστημιακού και Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία» οδηγούν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές: α) Στην κατάκτηση νέων επιστημονικών επιτευγμάτων, β) Στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες, καταρτισμένους σε θεωρία, έρευνα και πρακτική εφαρμογή στην προώθηση των επιστημών της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας, της Ηθικής, της Ψυχολογίας και της Παιδαγωγικής.

Ειδικότερα το ΔΔΠΜΣ έχει ως στόχο:
α) Την μεταπτυχιακή ειδίκευση επιστημόνων στην Ηθική Φιλοσοφία
β) Την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο προαναφερθέν αντικείμενο.

Πληροφορίες για την προκήρυξη, για τα μαθήματα και την οργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μπορεί οποιοσδήποτε να βρει στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών κατεύθυνση Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας: class-phil.kalamata.uop.gr και Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ηθική Φιλοσοφία: eth-phil.kalamata.uop.gr