Αυτή η συνταγή έρχεται κατευθείαν από τα ορεινά χωριά του Πάρνωνα γιατί οι χειροποίητες γκόγκες μπορεί κάποτε να ήταν το φαγητό των φτωχών, σήμερα όμως αποτελούν μέρος της εκλεπτυσμένης ελληνικής κουζίνας!

Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπίτι. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που θα κουφώσουμε τα ζυμαρικά ώστε να βράσουν σωστά.

Χειροποίητες γκόγκες: Συνταγή από τα χωριά του Πάρνωνα

Υλικά για 4 – 5 μερίδες:

  • 1 κιλό κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα
  • 600 γρ χλιαρό νερό
  • 30 γρ αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τέλος του ζυμώματος
  • Έξτρα αλεύρι για το κούφωμα

Για το σερβίρισμα:

  • Μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 100 γρ βούτυρο πρόβειο (ή αγελαδινό)

Τρόπος παρασκευής, βράσιμο και σερβίρισμα:

  • Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη. Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στη μέση ένα λάκκο. Ρίχνουμε το αλάτι και το νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε πιάνοντας σταδιακά το αλεύρι μέσα στο νερό
  • Μόλις έχουμε μια απαλή κι εύπλαστη ζύμη ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στη λεκάνη και ζυμώνουμε μια τελευταία φορά
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα
  • Στον πάγκο της κουζίνας ή σε τραπέζι (χρειαζόμαστε αρκετό χώρο) ξεκινάμε να κουφώσουμε τα ζυμαρικά
  • Αρχικά, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 περίπου μπάλες και κάθε μία την πλάθουμε σε ένα μακρύ κορδόνι πάχους όσο είναι το δάχτυλό μας (περίπου 2 εκατοστά). Δε θέλουμε τα κορδόνια να είναι πολύ λεπτά αλλά ούτε και πολύ χοντρά
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθε κορδόνι σε κομμάτια μήκους περίπου 3 εκατοστών
  • Αλευρώνουμε καλά μια τραχιά επιφάνεια (ξύλινο δίσκο κοπής για παράδειγμα) και ξεκινάμε το κούφωμα. Πιάνουμε κάθε κομμάτι ανάμεσα στα τρία μας δάχτυλα και στον αντίχειρα και το σέρνουμε πάνω στην τραχιά επιφάνεια μέχρι να δημιουργηθεί μια κουφάλα ή ένα κοχύλι
  • Βάζουμε τα κουφωμένα ζυμαρικά σε μεγάλο ταψί με αλευρωμένο τον πάτο του
  • Όταν τελειώσουμε με το κούφωμα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα τα τινάζουμε από το περιττό αλεύρι
  • Χρόνος βρασμού περίπου μισή ώρα (ανάλογα και το μέγεθος που έχουμε πλάσει τις γκόγκες)
  • Σουρώνουμε όταν είναι έτοιμες οι γκόγκες και τις βάζουμε σε πιάτα ή σε μια μεγάλη πιατέλα
  • Ρίχνουμε τριμμένη μυζήθρα και καίμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
  • Περιχύνουμε τις γκόγκες με το καυτό βούτυρο. Όσο πιο καυτό το βούτυρο τόσο περισσότερο θα ξανθύνει η μυζήθρα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις