Είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τα πορτοκάλια. Τα ευωδιαστά εσπεριδοειδή, με το έντονο χρώμα, την υπέροχα λεία φλούδα και το ζουμερό εσωτερικό ίσως να μην ευδοκιμούν τυχαία μέσα στην μουντίλα του χειμώνα, καθώς η ζωηρή όψη και οι ευεργετικές ιδιότητές τους τα καθιστούν ένα πραγματικό «δώρο» της φύσης. Παρότι από πολύ μικρή ηλικία μάθαμε ότι ο χυμός από τα πορτοκάλια αλλά και η κατανάλωση του ίδιου του φρούτου έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας, η αξία αυτού του εσπεριδοειδούς δεν σταματά εκεί.

Και επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα πορτοκάλια σπάνια λείπουν από ένα ελληνικό σπίτι, σας προτείνουμε μερικούς απροσδόκητους και έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέρη του φρούτου, χωρίς να χρειαστεί να πετάξετε τίποτα!

Οι πορτοκαλόφλουδες

Οι πορτοκαλόφλουδες είναι το τμήμα του φρούτου που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια, αφότου καταναλώσουμε το εσωτερικό τους. Παρόλα αυτά, μόνο «άχρηστες» δεν είναι, καθώς περιέχουν εσπεριδίνη, μία πολυφαινόλη που πιθανολογείται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το λιμονένιο, δηλαδή το έλαιο που περιέχουν στο φλοιό τους τα εσπεριδοειδή, είναι η ουσία που προσδίδει σε αυτά τα φρούτα το υπέροχο άρωμά τους. Αυτό το συστατικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις πορτοκαλόφλουδες;

Αφέψημα. Οι πορτοκαλόφλουδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα εύκολο και γευστικό ρόφημα, ιδανικό για τους κρύους -και όχι μόνο- μήνες του χρόνου. Κόψτε απλώς σε φέτες τη φλοίδα του πορτοκαλιού και βάλτε την μέσα σε ζεστό τσάι, βραστό νερό ή χλιαρό κρασί. Εναλλακτικά, μπορείτε να στύψετε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού μέσα στο ρόφημά σας.

Αλκοολούχα ποτά. Μήπως η βότκα με γεύση πορτοκάλι είναι το αγαπημένο σας ποτό; Τώρα λοιπόν δεν χρειάζεται να την αγοράζετε αλλά μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας εκδοχή! Αν αναρωτιέστε πώς, ακολουθήστε την παρακάτω απλή μέθοδο:

– Με ένα μαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή κόβετε σε λωρίδες τον φλοιό από δύο πορτοκάλια.
– Βάλτε τις λωρίδες μέσα σε ένα μπουκάλι ή μέσα σε μία μεγάλη κανάτα με βότκα. Σκεπάστε και ανακινήστε καλά.
– Αφήστε τις φλούδες μέσα στο ποτό για μερικές ημέρες, μέχρις ότου πετύχετε την επιθυμητή γεύση.
- Στραγγίστε με ένα σουρωτήρι και απολαύστε! Η βότκα μπορεί να συντηρηθεί σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα στο ψυγείο.

Ζαχαρωτά. Οι καραμελωμένες φλοίδες πορτοκαλιού δεν είναι μόνο ένα πεντανόστιμο σνακ αλλά και ένας έξυπνος τρόπος για να μην πάει τίποτα χαμένο από το φρούτο. Πώς μπορείτε να τις φτιάξετε:

– Αφαιρέστε την φλοίδα του πορτοκαλιού και κόψτε την σε 4 κομμάτια. Στη συνέχεια τεμαχίστε κάθε κομμάτι σε μικρότερες λωρίδες.
– Τοποθετήστε τις λωρίδες σε νερό που βράζει για 15 λεπτά. Έπειτα στραγγίστε.
– Σε μία κατσαρόλα, αναμίξτε ½ κούπα ζάχαρη και 3 κούπες νερό. Ανακατέψτε και αφήστε το μίγμα να πάρει βράση.
– Βάλτε τις λωρίδες από το πορτοκάλι μέσα στο μίγμα και σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά.
- Στραγγίστε και κρατήστε το σιρόπι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το ως γλυκαντικό σε τσάι, κοκτέιλ και ό,τι άλλο επιθυμείτε.
– Πασπαλίστε τις φλοίδες με ζάχαρη και τοποθετήστε τες σε αντικολλητικό χαρτί για αρκετές ώρες -ιδανικά μέχρι το επόμενο πρωί. Για ακόμη καλύτερη γεύση, μπορείτε να τις βουτήξτε σε λιωμένη σοκολάτα.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού είναι ένα ιδανικό ρόφημα για το πρωινό σας, καθώς είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά όπως το ποτάσιο και η βιταμίνη C. Πώς μπορείτε όμως να αξιοποιήσετε τον χυμό πορτοκαλιού, εκτός από το κλασσικό ρόφημα;

Παγάκια με γεύση. Γεμίζοντας τις παγοθήκες που έχετε στο ψυγείο σας με χυμό πρτοκαλιού μπορείτε να φτιάξετε γευστικά παγάκια. Στην συνέχεια μπορείτε να τα προσθέσετε στο τσάι σας, σε ζεστό νερό ή σε δροσερά smoothies. Είναι ο πιο απλός και γευστικός τρόπος να προσθέσετε βιταμίνη C στα ροφήματά σας!

Δώστε γεύση στα γλυκά σας. Μία δόση φρέσκου χυμού πορτοκαλιού προσθέτει γεύση στα φουρνιστά γλυκά σας, όπως τα κέικ και τα μάφινς. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του υγρού σε κάθε συνταγή με χυμό από πορτοκάλι ή εναλλακτικά να φτιάξετε ένα γρήγορο γλάσο πορτοκαλιού. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ζάχαρη άχνη, λίγο λιωμένο βούτυρο και ξύσμα από πορτοκάλι.

Εμπλουτίστε τις μαρινάδες και τα dressing. Τα κρεατικά όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό ή ακόμη και τα υποκατάστατα, όπως το τόφου, μπορούν να αναβαθμιστούν γευστικά από μία μαρινάδα εσπεριδοειδών. Συνδυάστε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, σκόρδο, μπαχαρικά, μυρωδικά αλάτι και πιπέρι.

Ξύσμα πορτοκαλιού

Το ξύσμα πορτοκαλιού μπορεί να προσθέσει πλούσια γεύση σε πολλά φαγητά και γλυκά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πασπαλίσετε με λίγο ξύσμα το φαγητό την ώρα που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή πριν μπει στο φούρνο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στα smoothies και τα ποτά σας αλλά και στα φουρνιστά γλυκά σας, όπως τα κέικ, τα μάφινς και τα pancakes. Τέλος, μπορείτε να δώσετε γεύση στα dressing που βάζετε στις σαλάτες σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις