Μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνταγή που μπορείς να τη φτιάξεις μόνο στο τέλος του καλοκαιριού είναι το ψητό ταλαγάνι Μεσσηνίας σερβιρισμένο με σάλτσα από φρέσκα σύκα.

Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να έχουμε ποιοτικές πρώτες ύλες όλο το χρόνο. Μερικά όμως από αυτά τα υλικά τα έχουμε για περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας γι αυτό πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε γευστικά, όσο το δυνατόν περισσότερο!

Υλικά για μία μερίδα ταλαγάνι με σάλτσα από σύκα:

  • 2 φέτες τυρί ταλαγάνι
  • 5 -6 ώριμα σύκα φρέσκα
  • 1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας μέλι
  • 1 ποτήρι (κρασιού) κόκκινο κρασί
  • 3 – 4 μπαχάρια
  • Μερικά φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • Ελάχιστο αλάτι & πιπέρι
  • Λίγα καρύδια κοπανισμένα στο γουδί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής:

  • Κόβουμε τα φρέσκα σύκα στα τέσσερα και τα βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι
  • Προσθέτουμε το αγελαδινό βούτυρο και ανάβουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να μαραθούν και μόλις μαλακώσουν λίγο τα φρούτα, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί
  • Προσθέτουμε το μέλι, τα φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι, τα μπαχάρια, ελάχιστο αλάτι και το πιπέρι
  • Με τη βοήθεια μιας κουτάλας ή μιας σπάτουλας και με απαλές κινήσεις για να μη διαλυθούν τα σύκα, ανακατεύουμε ελαφρώς
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι η σάλτσα μας να πήξει ελαφρώς και να δέσει. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να πετύχουμε ένα παχύ σιρόπι κοκκινωπού χρώματος
  • Παράλληλα με τη σάλτσα ψήνουμε το ταλαγάνι σε σχάρα (εναλλακτικά στο γκριλ της κουζίνας) και από τις δυο μεριές μέχρι να πάρει χρώμα
  • Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τις δυο φέτες τυρί και από πάνω ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα σύκου
  • Σερβίρουμε με κοπανισμένα καρύδια, λίγα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και προαιρετικά φρέσκα σύκα

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις