Οι παραδοσιακές δίπλες με θυμαρίσιο μέλι από τον Ταΰγετο στο μέλωμά τους, γίνονται το απόλυτο γλυκό της Πελοποννήσου. Κυριαρχούν ακόμα και στους πιο εκλεπτυσμένους μπουφέδες σφραγίζοντας με τον πιο γλυκό τρόπο γιορτές και ξεχωριστές περιστάσεις.

Δε θα σου χαϊδέψω τα αυτιά λέγοντας πως πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία. Σε προ(σ)καλώ όμως να το δεις σαν μια γλυκιά πρόκληση που αξίζει τον κόπο. Κι αν δεν πετύχουμε από την πρώτη φορά το ιδανικό σχήμα, καθόλου δεν πειράζει. Εξάλλου εμείς δε θέλουμε να τις κοιτάμε, να τις φάμε θέλουμε.

Δίπλες παραδοσιακές με θυμαρίσιο μέλι από τον Ταΰγετο

Υλικά για 80 – 100 κομμάτια:

  • 10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κιλό (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ. γ. σόδα
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 σφηνάκι μαστίχα ή ούζο
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • Μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 κιλά μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

Για το σερβίρισμα:

  • Κανέλλα σε σκόνη
  • Τριμμένα καρύδια

Παρασκευή, τηγάνισμα, μέλωμα και σερβίρισμα:

  • Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τις βανίλιες, το σφηνάκι ούζο ή μαστίχα και τη σόδα λιωμένη μέσα στο χυμό λεμονιού. Χτυπάμε για 15 – 20 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα πολύ αφράτο μίγμα
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και παράλληλα ζυμώνουμε. Το ζύμωμα σε αυτό το στάδιο να είναι περίπου 10 λεπτά
  • Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 2 λεπτά
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε νε ξεκουραστεί για 3 ώρες
  • Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί αναποδογυρισμένο. Σε κάθε φύλλο που βάζουμε στρώνουμε και μια πετσέτα φαγητού για να μην ξεραθεί. Στο τέλος θα έχουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο κι ενδιάμεσα πετσέτες
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (να γίνει σαν φριτέζα δηλαδή) και μόλις κάψει ξεκινάμε τη διαδικασία τηγανίσματος
  • Κάθε φύλλο που το ξεσκεπάζουμε, το κόβουμε σε ορθογώνια σχήματα και τραβώντας το ελαφρώς το ρίχνουμε στο τηγάνι. Εδώ θέλει γρήγορες κινήσεις αφού πρέπει το φύλλο να γυριστεί αμέσως και από την άλλη πλευρά και κατευθείαν με δυο πιρούνια να διπλώσουμε το φύλλο ώστε να αρχίζει να κουλουριάζει και να παίρνει στρογγυλό σχήμα. Δεν είναι δύσκολη η διαδικασία, οπωσδήποτε όμως θέλει εξάσκηση
  • Οι δίπλες είναι έτοιμες σχεδόν αμέσως. Μόλις δηλαδή ροδίσουν και κάνουν φουσκάλες. Κάθε μία που βγάζουμε από το τηγάνι, την ακουμπάμε όρθια σε σουρωτήρι για να στραγγίξει
  • Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα ετοιμάζουμε το σιρόπι για το μέλωμα. Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το μέλι, το ποτό και το ξύλο κανέλας και τα αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να υγροποιηθεί το μέλι
  • Περνάμε τις δίπλες μία μία από το σιρόπι και τις τοποθετούμε όρθιες σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν και να μη ρουφήξουν παραπάνω μέλι. Αν γίνει αυτό (ρουφήξουν πολύ μέλι) θα χάσουν την τραγανή υφή τους
  • Τις τοποθετούμε σε χάρτινο κουτί με στρωμένη λαδόκολλα ή σε μεγάλο ταψί. Σε κάθε στρώση πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα κανέλα σκόνη και τριμμένα καρύδια
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις