Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θες ένα φαγητό νόστιμο, παραδοσιακό και χωρίς να σε παιδέψει, το ολόκληρο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με κρασί και μυρωδικά γίνεται λουκούμι και το μόνο που απαιτεί είναι χρόνος για να σιγοψηθεί.

Με λίγα και απλά υλικά κι ένα σωστό κομμάτι κρέατος θα έχουμε ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα για το γιορτινό μας τραπέζι.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: αρνίσιο μπούτι ολόκληρο στο φούρνο

Υλικά για ένα μπούτι (περίπου 2 κιλά):

  • 1 αρνίσιο μπούτι ολόκληρο και χαραγμένο από το χασάπη από τη μία μεριά
  • 250 γρ λευκό κρασί
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • Μερικά κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 4 κ. σ. μουστάρδα
  • Πιπέρια ολόκληρα
  • Ελαιόλαδο (1 μικρό φλιτζάνι)
  • Αλάτι & πιπέρι καγιέν

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά φτιάχνουμε σε ένα μπολάκι τη σάλτσα με την οποία θα αλείψουμε το κρέας. Βάζουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καγιέν
  • Παίρνουμε το μπούτι και το ακουμπάμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας
  • Αλείφουμε το αρνί από όλες τις πλευρές με τη σάλτσα που φτιάξαμε φροντίζοντας να περάσουμε και το χαραγμένο κρέας
  • Στις εγκοπές που έχει κάνει ο χασάπης βάζουμε από μισή σκελίδα σκόρδο και από ένα μικρό κλωνάρι φρέσκιας ρίγανης. Δεν θα βάλουμε πολλή ρίγανη γιατί θα πικρίσει το κρέας. Ένα μικρό κλωναράκι αρκεί
  • Κόβουμε ένα λεμόνι σε φέτες και το ακουμπάμε πάνω στο κρέας. Αν κρίνουμε απαραίτητο ρίχνουμε και λίγο έξτρα αλάτι από πάνω
  • Τυλίγουμε το μπούτι σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο ρίχνοντας μέσα και μερικά πιπέρια ολόκληρα πριν το σφραγίσουμε
  • Βάζουμε σε μια γάστρα το αρνί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα
  • Στη μία ώρα ανοίγουμε το κρέας, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάζουμε πάλι στη γάστρα μαζί με το κρασί
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μια ώρα στους 180 βαθμούς με το κρέας ακουμπισμένο από την πλευρά που είναι η πέτσα. Ελέγχουμε τακτικά τα υγρά
  • Μόλις είναι έτοιμο (στη μία ώρα περίπου), ανοίγουμε τη γάστρα και γυρνάμε το κρέας να βρεθεί με την πέτσα του από την πάνω πλευρά. Περιχύνουμε με τα υγρά της γάστρας και αφήνουμε για 15 ακόμα λεπτά να κριτσανίσει η πέτσα. Στο ενδιάμεσο ραντίζουμε πάλι με τα υγρά του
  • Σερβίρουμε το κρέας ραντισμένο με τα υγρά του και κομμένο σε κομμάτια με λίγη φρέσκια ρίγανη και λεμόνι
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις