Για το πιο νόστιμο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ένα χοιρινό καρέ στο φούρνο γεμιστό με φέτα και μυρωδικά είναι ιδανική επιλογή αφού αυτή η συνταγή εκτός από πολύ απλή είναι και ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Τα υλικά αλλά και η διαδικασία αυτού του φαγητού είναι ό, τι πιο εύκολο μπορεί να φανταστεί κανείς. Σε εκείνο όμως που πρέπει να κάνουμε υπομονή είναι οι ώρες που απαιτούνται για να ψηθεί και να νοστιμίσει το κρέας.

Χοιρινό καρέ στο φούρνο γεμιστό με φέτα και μυρωδικά για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Υλικά για 5 – 6 μερίδες:

  • 1 καρέ από χοιρινό περίπου 2,5 κιλά (σε αυτά τα κιλά οι μερίδες που βγαίνουν είναι συνήθως 5 με 6)
  • 200 γρ φέτα βαρελίσια
  • 10 κομμάτια λιαστή ντομάτα
  • 2 κ. σ. μουστάρδα
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Μπούκοβο γλυκό
  • Κόλιανδρο σε σκόνη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κλωνάρι από φρέσκο δεντρολίβανο
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Ετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά φτιάχνουμε το άλειμμα για το κρέας. Βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το μπούκοβο, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια υγρή σάλτσα
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε (κάθετα στα κόκκαλα) το κρέας περίπου στη μέση. Δε θέλουμε να χωρίσουμε εντελώς το κρέας στα δύο απλά να κάνουμε εκεί μια φωλιά
  • Με το άλειμμα που φτιάξαμε περνάμε όλο το κρέας από όλες τις πλευρές του και μέσα στη φωλιά που δημιουργήσαμε
  • Σε ένα μπολάκι θρυμματίζουμε τη φέτα και βάζουμε τη λιαστή ντομάτα. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και με αυτό το μίγμα γεμίζουμε τη φωλιά που ανοίξαμε στο κρέας
  • Δένουμε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να φυλακίσουμε τη γέμιση φέτας, ακουμπάμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανο πάνω στο κρέας και κλείνουμε μέσα σε δυο λαδόκολλες το καρέ. Τα κόκκαλα τα σκεπάζουμε μόνο με αλουμινόχαρτο
  • Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας δυο μακριά φύλλα από αλουμινόχαρτο σε σχήμα σταυρού και στη μέση ακουμπάμε το καρέ τυλιγμένο στις λαδόκολλες. Κλείνουμε καλά με το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψί με μια κούπα νερό
  • Ψήνουμε για 2 – 3 ώρες (ίσως και παραπάνω) στους 200 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται τόσο από το φούρνο όσο και από το κρέας. Ανανεώνουμε το νερό στο ταψί όταν αυτό είναι απαραίτητο
  • Στις δυο ώρες ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει το καρέ. Αν δεν έχει μαλακώσει κλείνουμε ξανά στις λαδόκολλες και στο αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Όταν υπολογίζουμε πως κοντεύει να γίνει, ανοίγουμε τις λαδόκολλες (δεν τις αφαιρούμε εντελώς από το ταψί) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μια ώρα με την πλευρά που έχει την πέτσα να ψηθεί στο τέλος για να κριτσανιστεί
  • Τα υγρά από το κρέας τα οποία έχουν γίνει μια λαχταριστή σάλτσα μέσα στη λαδόκολλα τα κρατάμε για το σερβίρισμα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις