Γράφει ο Πάνος Κριάς

Έπρεπε να συμβεί κι αυτό. Έπρεπε να γίνει αυτό το βαρύγδουπο ξάφνιασμα της διακοπής του τηλεοπτικού κρατικού φορέα, αυτή η απρόσμενα εκκωφαντική σιωπή της ΕΡΤ, για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά, ότι τον τόπο αυτό δεν τον κυβερνάει ο λαός – οι πολίτες- αλλά μια κάστα ακαλλιέργητων καιροσκόπων. Αυτά, τώρα, δεν γίνονται ούτε σε χώρες της Αφρικής. Έχουν εξελιχθεί ο άνθρωποι εκεί, κι έχουν εκπολιτιστεί αρκετά. Ωστόσο, όχι στην πολύπαθη GREECE.

Εδώ συνεχίζεται η ίδια αδιαφορία, ο ίδιος ζεμανφουτισμός, η ίδια κομπίνα και παραλλαγή, ή ίδια κρατική αναλγησία και ο ίδιος λαϊκός ξεπεσμός. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τίποτα και για κανέναν.

Δεν υπάρχει κράτος διότι δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς και ευυπόληπτοι πολίτες. Αυτό αποτελεί φυσική συνέπεια των πραγμάτων, έτσι;

Δεν υπάρχει πολιτισμός σε αυτή την άμοιρη χώρα διότι δεν υπάρχουν καλλιεργημένοι πολίτες. Και αυτό είναι μια φυσική συνέπεια.

Διαπιστώσαμε τώρα με την απότομη και βάναυση διακοπή της ΕΡΤ, ότι, παρά την γενικότερη πολιτισμική ένδεια και το έλλειμμα πολιτισμού, στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κάποιοι καλλιτεχνικοί πυρήνες πολύ αξιόλογοι μάλιστα. Το είδαμε τώρα που δεν εργάζονται κανονικά οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι παράγοντες της ΕΡΤ καθώς μας παρουσίασαν τα καλύτερα μουσικά προγράμματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ώστε υπάρχουν τόσες καλές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα -ακόμα και της ΕΡΤ ήταν καλή - και τόσον καιρό δεν μας τις παρουσίαζαν έτσι; Διότι μας έπαιζαν συνέχεια τα αθλητικά και τα άλλα άθλια μικροαστικά σήριαλ και προγράμματα της χύδην καθημερινότητας. Διότι ο πολιτισμός απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και κόπο για να μάθεις κάτι και να το εμπεδώσεις. Ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα που δεν έχουμε την εμπειρία της δυτικής σκέψης και του δυτικού πολιτισμού, πρέπει να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες.

Γέμισε η ψυχή μας αυτές τις λίγες μέρες της αργίας απίθανα καλλιτεχνικά προγράμματα λόγιας μουσικής και όπερας. Είδαν για πρώτη φορά τα παιδιά τα εξαίσια κλασικά όργανα. Άκουσαν το Φαγκότο, την βιόλα, το όμποε, το βιολοντσέλο. Άκουσαν τις θαυμάσιες σοπράνο και τους καταπληκτικούς τενόρους και κατάλαβαν τι εστί μουσική.
Όλα αυτά τα έργα θα έπρεπε να προβάλλονται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα από την ΕΡΤ. Για αυτό τους πληρώνουμε. Οι ατασθαλίες, οι υπερβολές και οι κομπίνες της ΕΡΤ έπρεπε να τελειώσουν κάποτε.
Το θέμα δεν είναι πότε, αλλά με ποιόν -αξιοπρεπή - τρόπο. Που δεν τον έχει η κυβέρνηση του Σαμαρά και των άλλων ηγετών. Η ντερμπεντέρισσα και ο μαχαλόμαγκας δεν έχουν θέση στη νέα εποχή. Ούτε οι μικρόνοες και οι αβανταδόροι. Χρειαζόμαστε υπεύθυνους, καλλιεργημένους και τίμιους πολίτες για να αλλάξει ρότα αυτή η χώρα. Διαφορετικά με ευχολόγια και απλές αλλαγές ηγεσιών, δεν γίνεται τίποτα, όταν ο λαϊκός πυρήνας παραμένει αμετατόπιστα αντιδημοκρατικός και αμετάκλητα ακαλλιέργητος.

Διότι σε αυτό το κατάντημα δεν μας έφεραν μόνο οι αναξιόπιστοι πολιτικοί, αλλά η αφασία η δική μας. Η ίδια η μικρόψυχη ζωή μας.