Ο υποχθόνιος Ελλαδικός πολιτισμός
Γράφει ο Πάνος Κριάς
Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στη 10ετία του 80 για να παρακολουθήσετε με φρίκη τις άθλιες βιντεοκασέτες της εποχής, και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τι μας επεφύλασσε η δόλια μοίρα και τι μας περίμεναν οι δύσμοιροι καιροί.
Σε τι κατάντια περιήλθε ο ελληνικός πολιτισμός τα τελευταία χρόνια, καθώς, ολόκληρη η εκστρατεία του «επάρατου» ΠΑΣΟΚ, είχε θέσει τα θεμέλια της ευτέλειας και της υποβάθμισης του πολιτισμού μας, γι’ αυτό αργότερα κατέρρευσε το σύστημα και διερράγη ολόκληρο το σύμπαν της νεοελληνικής κοινωνικής ζωής.
Διότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, γαλουχήθηκε μέσα απ’ την ξετσιπωσιά, τη χυδαιότητα, τον αριβισμό, την ασέβεια – μικροί και μεγάλοι ε;- και την ασυδοσία.
Τα κρατικά κανάλια πρόβαλλαν αυθαιρέτως και ασυδότως τα θλιβερά αυτά θεάματα, μερικά εμπνευσμένα από το κιτς της χουντικής αγέλης, εμπεδώνοντας έτσι μιαν κατάσταση εγκλωβισμού και Πολιτισμικής Πολιορκίας.
Την κουλτούρα του Γελοίου και του Παραλόγου.
Τα δε βίντεο σοπ είχαν γιγαντωθεί σε τέτοιο τρομερό βαθμό, κι έσπερναν ασυστόλως την αισθητική φρίκη στις ελληνικές οικογένειες.
Να αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα; Ψάλτης, Μιχαλόπουλος, Μουστάκας, Κωνσταντίνου, Βουτσάς. Μπέζος κ.α. Στο δε ελληνικό τραγούδι οργίαζαν με τα άθλια ασμάτια οι: Δημητρίου, Καρράς. Πανταζής, Πίτσι κ. α..
Αυτός ήταν ο μάγκας, ο καπάτσος Έλληνας της εποχής με το χυδαίο συνάφι του.
Και εδώ δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ μορφωμένων και αμόρφωτων.
ΟΛΟΙ έβλεπαν τις ίδιες χυδαιότητες και διασκέδαζαν με τα ίδια θλιβερά ακούσματα. Φυσικά μαζί και τα παιδιά.
Υπερθεματίζω εδώ διότι πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι τα ΜΜΕ διαθέτουν υπέρμετρη δύναμη. καθώς καθηλώνουν και ενίοτε γονατίζουν τα πλήθη, διαμορφώνοντας έτσι την πιο κακόγουστη μαζική υποκουλτούρα. Και τότε πλέον ομιλούμε για την ψυχολογία της μάζας.
Ό, τι πιο επικίνδυνο και ζοφερό μπορεί να παραγάγει η ανθρώπινη μηχανή.
Να γατί κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει στο σαλόνι της κι από ένα πιάνο, για να μπορούν τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τον αληθινό πολιτισμό και τη λόγια μουσική. Για να μπορούν να εκφράζονται και να δημιουργούν ελεύθερα.
Να γιατί κάθε ελληνική οικογένεια θα πρέπει να διαθέτει στο σπίτι της κι από μια βιβλιοθήκη για να μπορούν τα παιδιά να έρχονται άμεσα σε επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και να σέβονται τους γονείς τους.
Ας μην περιμένουμε πια από την πολιτεία και το κράτος να μας προσφέρει αξιοπρέπεια, αγάπη και πολιτισμό.
Θα το κάνουμε αυτό μόνοι μας, σαν υπεύθυνοι και ευαίσθητοι πολίτες που είμαστε, μέσα από πολιτιστικές κινήσεις, φόρουμ και συνάξεις ελεύθερων και καλλιεργημένων πολιτών.
Αρκεί να αφήσουμε κατά μέρος το κίβδηλο και ναρκισσιστικό face book και να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια.
Υ. Γ. Ι σχετικά με την άνοδο του θλιβερού φαινομένου Χρυσή Αυγή, έχω να προσθέσω τα εξής: Δεν υπάρχει πια δικαιολογία ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, διότι τα ντοκουμέντα που βλέπουμε στην Τηλεόραση με τα ναζιστικά σύμβολα, τους ξυλοδαρμούς, τα μαχαιρώματα και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις της Χ. Α. είναι τεκμηριωμένα και αδιάσειστα. Όσοι μας λένε ότι είναι χαλκευμένα προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Εάν κάποιοι είναι γνήσιοι πατριώτες θα πρέπει να απεγκλωβιστούν τώρα από το τερατομόρφωμα αυτό.
Ένα νεοναζιστικό κίνημα δεν μπορεί να είναι πατριωτικό.
Y. Γ. ΙΙ ελπίζω ο νέος δήμαρχος να μην ξεχάσει την σημαντικότερη εξαγγελία του: Τις λαϊκές συνελεύσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της δημοκρατικής διεύρυνσης του δήμου Σπάρτης.