Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου


Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ο Πρωθυπουργός ζητάει την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να συσταθούν δύο διακομματικές επιτροπές, μία για το Ασφαλιστικό και μία για την απλή Αναλογική. Η απάντηση των αρχηγών της ΝΔ του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ένα μεγάλο ΟΧΙ. Το ΠΑΣΟΚ μη το ψάχνετε, δεν υπάρχει, εξαϋλώθηκε.


Τους πρότεινε τότε ο Τσίπρας να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση που να διατρανώνουν την θέση όλων των Ελληνικών κομμάτων για ΑΡΝΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, σημαντικό εφόδιο σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η απάντηση ήταν και πάλι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Έξαλλος τότε ο Πρωθυπουργός για το μέγεθος της ανευθυνότητας και της υποκρισίας, τους έδειξε το ενημερωτικό της πέμπτης κατά σειρά περικοπής της σύνταξής μου, με συνολικό ποσοστό μείωσης που ξεπερνάει το 40% της αρχικής, το οποίο με αποκλειστική ευθύνη δική τους πραγματοποιήθηκε.


Το ερώτημα είναι τι τους πείραζε αυτούς να συνυπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία να αναφέρεται η διάθεσή τους να μην περικοπούν άλλο οι συντάξεις και να υπάρξουν άλλοι τρόποι να ξεπεραστεί το έλλειμμα και η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Θέλεις να είναι οι ενοχές και η κρίση συνείδησης που τους διαπερνά, γιατί στα χέρια τους ως συγκυβέρνηση λεηλατήθηκαν με το PSI τα ασφαλιστικά ταμεία και έγιναν πολλαπλές και οριζόντιες περικοπές συντάξεων ? Ή μήπως επιδιώκουν να φέρουν σε ακόμη ποιο δύσκολη και αδιέξοδη θέση τον Τσίπρα και την Κυβέρνησή του, έστω και αν αυτό σημαίνει διακοπή του προγράμματος, ξανά εκλογές, χάος και καταστροφή για τη χώρα? Αναρωτιέμαι αν θέλουν να συγκυβερνήσουν, δεν το νομίζω.

Κατάλαβαν επιτέλους και μόνοι τους ότι και ανεπαρκείς είναι και δεν τους θέλει πλέον ο Λαός. Άκουσα άλλωστε πρόσφατα δικό μας βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αρνείται και να βάζει βέτο σε οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγκλωβισμένοι από τύψεις και ενοχές για την κατάντια στην οποία έφεραν την χώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αρνούνται να δεχτούν ότι κάποιοι άλλοι το παλεύουν και μπορούν να τα καταφέρουν τελικά καλλίτερα και επομένως οφείλουν να τους συνδράμουν. Το μόνο τους ενδιαφέρον είναι η καρέκλα και η ιδιοτελής διαχείριση της εξουσίας που διαθέτουν.


Φίλες και φίλοι, τα στοιχεία δείχνουν πως με δυσκολία μεν αλλά με συνέπεια και όπλο την πρόσφατη ετυμηγορία του Λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αντέξει και τελικά θα τα καταφέρει. Αυτό θα γίνει όχι χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να τινάξει τα πόδια το σύστημα. Η αντίδραση του συστήματος είναι γνωστή και αναμενόμενη και εκφράζει τους φόβους του για τα συμφέροντα που διακυβεύονται. Τελικά όμως το ‘ηθικό πλεονέκτημα’ και το ‘δεύτερη φορά αριστερά’, (πρώτη ήταν το 1981) θα θριαμβεύσει και θα βγάλει, έστω και με λαβωματιές, την Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της οικονομικής – κοινωνικής κρίσης και αναξιοπρέπειας.

* Τα άρθρα αναγνωστών δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr