Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στην πρόσφατη Κεντρική του Επιτροπή, όχι σε οικουμενικά σχήματα τύπου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και καλώς έκανε, ναι στην συνεννόηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις ευθύνης. Επίσης, πορεία προς ένα συνέδριο μαζικό, δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, συλλογικό, ένα συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους εκβιασμούς που υπέστη και παρά τις παλινωδίες που υποχρεώθηκε να διαπράξει, έχει ξεκάθαρο πρόσωπο – ταυτότητα και ας μην κουβαλάει καμία αγωνία για αυτό. Η διαχωριστική πολιτική γραμμή που χάραξε ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά (θυμίζω παρεμπιπτόντως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) όλο αυτό το διάστημα διακυβέρνησης ήταν ορατή και ξεκάθαρη, παρά τις κουβέντες περί του αντιθέτου. Ποιος το λέει αυτό ? Μα ο Ελληνικός Λαός ο οποίος τον επιβεβαίωσε στις πρόσφατες εκλογές και τον υπομένει καρτερικά μέχρι σήμερα, επειδή πιστεύει και το διαπιστώνει καθημερινά ότι μπορεί να μην υπήρξε απολύτως συνεπής στα αριστερά του αντανακλαστικά, αλλά το παλεύει και το παλεύει όχι όπως οι άλλοι, αλλά σκληρά και επίμονα, με αποτέλεσμα να κερδίζει πόντους σε κάποια έστω σημεία.

Εκεί που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τις θέσεις του είναι στα θέματα στρατηγικής, σχεδίου προγράμματος χαμηλής πολιτικής – καθημερινότητας, και τελικά κατευθύνσεων ανάπτυξης. Διαλέγω δύο από την δέσμη αυτή των θεμάτων που δεν έχουν μπει ακόμη, πολύ κακώς, στην ατζέντα του κυβερνητικού προβληματισμού ή που πρέπει τουλάχιστον να αναθεωρηθούν στη βάση των δεδομένων όπως αυτά εν τω μεταξύ έχουν προκύψει. Πρώτον απτά δείγματα δικαιοσύνης και κάθαρσης στο οικονομικό πεδίο όπως αυτό έχει ήδη αναδειχθεί και δεύτερο σχέδιο περιφερειακής και τομεακής ανάπτυξης.

Τέρμα οι εξαγγελίες. Ούτε ένα ευρώ φόρος ΦΠΑ που πληρώνει καθημερινά ο δύστυχος καταναλωτής να μην λιμνάζει στα χέρια ενδιάμεσων, αλλά να πηγαίνει απευθείας στο Κράτος. Ολοκληρωμένη χρήση του πλαστικού χρήματος με πλήρη και γενικευμένο τρόπο. Άρση και πάταξη κάθε φαινομένου γραφειοκρατίας, υπεκφυγής, χρηματισμού, διαφθοράς, και διαπλοκής με συνοπτικό και ξεκάθαρο τρόπο. Επιστροφή των χρημάτων που φυγαδεύτηκαν δολίως στο εξωτερικό, δήμευση στις περιουσίες εκείνες που αποκτήθηκαν από μαύρο χρήμα ή εγκληματικές ενάργειες. Άρση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος, αυστηρή τιμωρία των ενόχων. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη ανάγκη από την δημοσιοποίηση σχετικών παραβατικών περιπτώσεων προκειμένου να επιβεβαιώσει, όσο ακόμη υπάρχει καιρός, ότι λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος υπάρχει ανάγκη μέσα από ένα επίμονο και καθολικό κάλεσμα σε επίπεδο Δήμου, Νομού και Περιφέρειας, οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τις βασικές κατευθύνσεις ενός σχεδίου τοπικής ανάπτυξης που θα προτάσσει και θα ενσωματώνει προτεραιότητες για ένα συνολικό εθνικό σχέδιο στρατηγικής της ανάπτυξης, όποτε και εφόσον η Ελλάδα βγει στο ξέφωτο της αναμενόμενης επιτέλους ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όχι μόνο ως απλή εργασιοθεραπεία, αλλά διότι θα συνεγείρει τοπικές δημιουργικές δυνάμεις να προετοιμαστούν κατάλληλα και δεύτερον διότι θα δώσει το έναυσμα για πολιτικές και άλλου είδους συνέργειες και επιδιώξεις διαφόρων στελεχών, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα σοβαρά και ικανά σχήματα συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες στο επίπεδο τουλάχιστον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

* Τα άρθρα αναγνωστών δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr