Γράφει ο Κωνσταντίνος Θ. Τζανετάκος

ΣΠΑΡΤΗ. Με πόνο ψυχής και σπαραγμό οι δοκιμαζόμενοι από τη μακρά οικονομική κρίση Λάκωνες πολίτες, παρακολουθούμε τη διαμάχη και τα πυρά που εκτοξεύονται από όλους εναντίον όλων, είτε είναι αυτοί εκπρόσωποι των φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, Κεντρικής Κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, είτε εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων, κλαδικών οργανώσεων, αλλά και ενεργοί πολίτες σχετικά με την τύχη του «θρυλουμένου» πλέον Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο φαίνεται από όραμα όλων των Λακώνων, και όχι μόνο, να καταλήγει σε όνειρο απατηλό, για να θυμηθούμε και το λαϊκό τροβαδούρο Σταμάτη Κόκοτα.

Δεν είναι ασφαλώς στις προθέσεις μας να προσθέσουμε μία ακόμη «έγκυρη γνώμη» που θα αντιμετωπίζει και θα δίνει λύση στο φλέγον ζήτημα. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι εξάλλου που διεκδικούν για το εαυτό τους αυτό το δικαίωμα. Υπάρχουν οι σταθεροί και διαχρονικοί «αμύντορες» των ιερών και των οσίων αυτού του πολύπαθου τόπου, που δεν αφήνουν να γίνει τίποτε από το φόβο μήπως, δεν μπορεί να ελεγχθεί ό, τι και να είναι αυτό που πρόκειται να γίνει !

Στις δικές μας προθέσεις είναι να διατυπώσουμε ένα και μόνο ερώτημα. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι μακρινοί πρόγονοι μας είπαν το περίφημο «Ἐξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», όταν θέλησαν κάποτε να καυτηριάσουν την Ιωνική αλαζονεία και αμετροέπεια των Κλαζομενίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη συμπεριφορά μας απέναντι στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα της πόλης μας, αν προσπαθούσαμε να μαντέψουμε, ποια θα ήταν η στάση τους, χωρίς να διεκδικεί κανείς βέβαια το αποκλειστικό δικαίωμα να υποκαταστήσει κανέναν, ίσως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα έδιναν τη λύση με τον πατροπαράδοτο για εκείνους, όχι όμως και για μας πλέον, λακωνικό τρόπο επικοινωνίας. Θα μετέτρεπαν δηλαδή την καταφατική πρόταση σε ερωτηματική και θα άλλαζαν το «Κλαζομενίοις», δεν υπάρχουν εξάλλου «αι Κλαζομεναί», με το Λακεδαιμονίοις, δηλ.θα γινόταν «Ἐξεστιν άρα γέ Λακεδαιμονίοις ασχημονείν;»

Αιδώς Λακεδαιμόνιοι !!!

Ένας Είλωτας

* Τα άρθρα αναγνωστών δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr