Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Ακούω και διαβάζω πολλά για το Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Πολλά είναι παράλογα και ερεθίζουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά αφού στο βάθος τους υπονοούν ως αποτέλεσμα «κόψτε πάλι συντάξεις». Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό για δημόσιο διάλογο και θα το κάνω υπό μορφή ερωτήσεων οι οποίες σαφώς περιέχουν μέσα τους την προσωπική θέση μου που θα δυσαρεστήσει αρκετούς.

Γνωρίζετε ότι είμαστε μια χρεωκοπημένη χώρα, γεγονός που αποτελεί βάση για οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση?

Γνωρίζετε ότι το συνταξιοδοτικό με τα συμπαρομαρτούντα ανεργία, εισφοροδιαφυγή κλπ, αποτελεί την μεγαλύτερη ανελαστική δαπάνη του Δημοσίου?

Γνωρίζετε ότι έχουν περικοπεί οι μισθοί - συντάξεις ένδεκα μέχρι τώρα φορές με συνολική μείωση που ξεπερνάει το 40-50% ?

Γνωρίζετε ότι μισθοί – συντάξεις φορολογούνται στην πηγή με 22% και μετά γίνεται η περικοπή τους στο αρχικό ποσό με το ως άνω ποσοστό?

Γιατί λοιπόν ο ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης δεν πρέπει να φορολογηθεί με αυτό το ίδιο τουλάχιστον ποσοστό του 22% και να πληρώνει βάσει αυτού αναλογικά και τις ασφαλιστικές του εισφορές?

Γνωρίζετε ότι η συμμετοχή των ελευθέρων επαγγελματιών – αγροτών στο σύνολο της φορολογίας εισοδήματος του Κράτους δεν ξεπερνάει το 10%, καθώς αυτοί δεν δηλώνουν το σύνολο των πραγματικών εισοδημάτων τους? Το υπόλοιπο 90% το καταβάλουν οι μισθωτοί - συνταξιούχοι.

Αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχει μαύρο χρήμα, εκεί όπου μπορούν να αποκριβούν εισοδήματα? Λίγα έχουν φύγει στο εξωτερικό? Εδώ δεν εισπράττεται βεβαιωμένο ΦΠΑ από ορισμένους μπαταχτσίδες.

Τέλος, γιατί πρέπει οι αγρότες μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην πληρώνουν αναλογικές και ικανές ασφαλιστικές εισφορές ώστε να διεκδικούν βάσιμα μια αξιοπρεπή σύνταξη? Μόνο οι μισθωτοί – συνταξιούχοι θα πληρώνουν?

Και ξέρετε κάτι? Οι αγρότες έχουν τα τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες τα κλειδιά και τα μολύβια τους να κατεβάσουν. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα.

* Τα άρθρα αναγνωστών δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr