Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στη Λακωνική Μάνη του Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού.
Ο τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένας επιχειρηματίας, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, δεν έχει δικαίωμα στο «επιχειρείν» επειδή είναι αδελφός ενός πρώην Πρωθυπουργού. Αρκεί να μην αποδειχθεί ότι συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και ιδιαίτερες συνθήκες στην αντιμετώπισή του από τους δημόσιους φορείς και τις ελεγκτικές αρχές...

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Δημοκρατία» και το οποίο υπογράφει ο Στέφανος Χίος αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
« Η χώρα ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί της εσωτερικής χρεοκοπίας και βυθίζεται στην κοινωνική εξαθλίωση, αλλά ο Νίκος Παπανδρέου συνεχίζει να κάνει αυτό στο οποίο είχε εξειδικευθεί καλά στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του αδελφού του Γιώργου: big deals και μπίζνες. Επόμενος προορισμός του για διαπροσωπικές κι επαγγελματικές επαφές ήταν η περιοχή της Ανατολικής Μάνης. Oχι τυχαία για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Στο μεγάλο τραπέζι, την Κυριακή της Αποκριάς, στην ταβέρνα, ήταν όλοι παρόντες: ο Πέτρος Ανδρεάκος, δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, ο Γιώργος Σαμπατακάκης, μεγαλομέτοχος της «Άνεμος Μάνης Α.Ε.» (εταιρία με ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στον Σαγγιά της Μάνης), ο Δημήτρης Παναγάκος, ιδιοκτήτης του ομίλου Solar Cells Hellas, o Σταύρος Λεκκάκος, της Τράπεζας Πειραιώς και ο Χρήστος Αναστασάκος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης… Η σύνθεση της παρέας του Νίκου Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Είναι κοινό μυστικό ότι ο δευτερότοκος γιος του Ανδρέα ενδιαφέρεται για επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης κι εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παναγάκος (ο άνθρωπος που πουλάει φωτοβολταϊκά στους Κινέζους, όπως καλαμπουρίζουν στην πιάτσα) θεωρείται από τους ευνοημένους της Κυβέρνησης ΠαΣοΚ στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να εντάξει με τις διαδικασίες του fast track επενδυτικά σχέδια στον τομέα της κατασκευής φωτοβολταικών πάρκων. Πρόκειται για το Φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, καθώς και για σχέδια ανα την επικράτεια των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου, άνω του 1 δις ευρώ….

Ο Γιώργος Σαμπατακάκης, ο έτερος φίλος του Νίκου Παπανδρέου, έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες τα κακοτράχαλα αλλά υπο περιβαλλοντική προστασία βουνά της Μάνης. Οι αντιδράσεις των κατοίκων (τα τελευταία 6 χρόνια) για την τοποθέτησή τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία. Μάλιστα η «Άνεμος Μάνης Α.Ε.» είχε προσφύγει κατά την απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, κάνοντας αίτηση θεραπείας, ώστε να εγκριθεί η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ):
Α. ισχύος 38 MW στη θέση Σαγγιάς, Δήμου Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης.
Β. ισχύος 34 MW, στη θέση Προφήτης Ηλίας, Μακρύ Λάκκωμα – Τρυπητή, Δήμων Οιτύλου – Ανατολικής Μάνης…

Ο κ Σαμπατακάκης κρίνεται ευνοημένος και με τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη (26-5-2011) για εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 16,1 MW και 31,8 MW, στην Ανατολική Μάνη.
Ο τρίτος ισχυρός στην ομήγυρη του αδελφού Νίκου είναι πασίγνωστος. Πρόκειται για τον διευθύνοντας σύμβουλο και CEO της Τράπεζας Πειραιώς Σταύρο Λεκκάκο με καταγωγή από την περιοχή…»

Τα δημοσιεύματα έχουν προβληματίσει τόσο αυτούς που δεν γνώριζαν όσο κι εκείνους που είχαν αντίληψη της κατάστασης στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Γυθείου – Μάνης κ Χρυσόστομος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης ενώ υπάρχει έντονο ρεύμα οικολογικής αντίδρασης από πολίτες της περιοχής.
Μετα τη δημοσίευση της φωτογραφίας του Δημάρχου κ Ανδρεάκου, ( να συντρώγει με τον Νίκο Παπανδρέου) το θέμα παίρνει και άλλη διάσταση…δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσωπο με ισχύ στην περιοχή που είναι επιφορτισμένος και να προωθεί την ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία αλλά και να διαφυλλάσσει το περιβάλλον και τα συμφέροντα των δημοτών..!

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr