Πλην…

Άδοξα φαίνεται να τελειώνει το επετειακό έτος για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών. Η Σπάρτη πασχίζει αλλά, δυστυχώς, δεν μπορεί να βρεθεί στο κέντρο του εορτασμού. Μεγάλη η απόσταση που τη χωρίζει, τελικά, από τα κέντρα των εξελίξεων και των αποφάσεων.

Φθήνια!

Σε δύο μήνες από σήμερα η Δημοτική Αρχή Σπάρτης θα κληθεί να διακοσμήσει την πόλη και τα χωριά για τα Χριστούγεννα. Ας ευχηθούμε, αυτή τη χρονιά, η πόλη να μην θυμίζει φθηνή έκθεση πλαστικών φωτιστικών και να αποκτήσει, επιτέλους, το ύφος και το χρώμα που της αρμόζει.

Ρύπος…

Οι κάδοι απορριμμάτων στα πεζοδρόμια της μικρής Σπάρτης είναι απελπιστικά ρυπαροί και εξοργιστικά επικίνδυνοι για την υγεία. Όσο και αν πασχίζει ο κάθε νοικοκύρης της πόλης να αναδειχθεί άρχοντας, η «μισή αρχοντιά» του έχει χαθεί και μάταια την αναζητά.

Χωρικός!

Ποιος το περίμενε ότι σε έναν δήμο με τόσα χωριά θα απαξιωνόταν τόσο έντονα ο ρόλος των προέδρων των Κοινοτήτων, έτσι ώστε να ανακύπτει ακόμα και θέμα κακής λειτουργίας των θεσμών αλλά και των χωριών.

Άστοχο…

Ο δήμαρχος Σπάρτης περιστοιχίζεται από μια πλειάδα συμβούλων και συνεργατών. Επιλογές του ιδίου για να ανέβουν οι ρυθμοί στο παραγόμενο έργο και να είναι εύστοχη η δημαρχία του. Δεν δείχνει όμως ικανοποιημένος από τις βολές στον στόχο.

Αρμός!

Η πρόσφατη βαθιά ρωγμή στη συνεργασία Δούκα – Βακαλόπουλου δεν είναι ούτε αμελητέα ούτε και ευχάριστη. Για να μην αποδεχθεί, πρόσωπα και καταστάσεις, ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος, αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του Δημάρχου κάτι σοβαρό συμβαίνει, ή καλύτερα κάτι μη σοβαρό επισυμβαίνει, στο δημαρχιακό περιβάλλον.

Τόπο…

Θερμή παράκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Την επόμενη χρονιά ας φροντίσει ο πρόεδρος του Σώματος αντί βραβείων, στους αριστεύσαντες και στους επιτυχόντες μαθητές, να τους δώσει τον λόγο για να εκφράσουν γνώμη και άποψη τόσο για την πόλη και τα χωριά τους όσο και για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την Παιδεία. Η έκπληξη θα είναι μεγάλη.

Νοσηρό!

Ο δήμος Σπάρτης μοιάζει καθολικά ηττημένος από την πανδημία και τις συνθήκες που αυτή διαμορφώνει. Έτσι δεν μπορεί να ελιχθεί και να αντιτάξει στην ισοπέδωση της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής εναλλακτικούς και ευρηματικούς τρόπους επικοινωνίας, δράσης και έκφρασης. Κάτι που σε άλλες πόλεις γίνεται με επιτυχία.

Πταίει…

Δεν ξέρει κανείς, ακόμα, αν και κατά πόσο ικανοποιούνται οι προσδοκίες των Σπαρτιατών που θέλησαν, με τη ψήφο τους, να αλλάξουν τα δεδομένα στον Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντως, η καθημερινότητα, σε πόλη και σε χωριά σημειώνει ραγδαία υποβάθμιση και αυτό δεν οφείλεται μόνον στην οικονομική κρίση και στην πανδημία.

Π.χ.

Ισως η σημαντικότερη στιγμή προσφοράς των δωρητών και ευεργετών της Σπάρτης δεν είναι όταν εμβάσματα δολαρίων έρχονται για κάθε νόσον… αλλά, αν και όταν οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτές τις περιουσίες δίνουν το καλό και σαφές παράδειγμα στην τήρηση των νόμων, στο σεβασμό των θεσμών και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εργασία, στη μόρφωση, στο επιχειρείν και στην πρόοδο, του λαού που τους αναγνωρίζει.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr