Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Άγριος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ε.Ε. και των φαρμακοβιομηχανιών. Κάλπικα συμβόλαια, μηνύσεις και μεταξύ τους εκβιασμοί, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ένας γεωπολιτικός και οικονομικός πόλεμος επικρατεί, πάνω στα πτώματα των ανθρώπων και την οικονομική και κοινωνική τραγωδία που τους μαστίζει. Πρόκειται βέβαια για τον πόλεμο μεταξύ των ισχυρών και πλουσίων κρατών της Ε.Ε. Διότι για τους άλλους, τους φτωχούς και ανίσχυρους γείτονές μας στα Βαλκάνια, την Αφρική ή την Μέση Ανατολή, δεν υφίσταται κανένα παρόμοιο πρόβλημα. Αυτοί μπορούν να πεθαίνουν μόνοι τους, ειρηνικά, με μια μικρή απλώς …χρόνο-καθυστέρηση.

Η αιτία του πολέμου είναι οι προτεραιότητες που τίθενται από τις μονοπωλιακές πολυεθνικές του φαρμάκου, ως προς τις έγκαιρες παραδόσεις εμβολίων Covid-19 στα κράτη μέλη της Ε.Ε., λόγω της περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής που αυτές έχουν. Την ίδια ώρα που οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από το βάρος του φόβου και της ανασφάλειας και οι Οικονομίες διεθνώς τινάζονται κυριολεχτικά στον αέρα.

Οι Κυβερνήσεις, αντί να αντιμετωπίσουν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό, αγαθό δημόσιας υγείας, το χρησιμοποιούν ως εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής στην εθνική στρατηγική τους. Αντί να κοινωνικοποιήσουν και να εξαγοράσουν την πατέντα του εμβολίου προκειμένου να εξασφαλίσουν την ταχεία παραγωγή και δίκαιη διάθεση του στον πληθυσμό, στέκονται άβουλες και άπραγες μπροστά στα αδηφάγα κερδοσκοπικά συμφέροντα των ασύδοτων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για το πιο τρανταχτό και μακάβριο παράδειγμα της υποχώρησης της Πολιτικής, απέναντι στην κυριαρχία του καπιταλιστικού κεφαλαίου εις βάρος της, μέχρι του βαθμού να υπαγορεύονται τα επόμενα βήματά της. Μιλάμε δηλαδή για Κυβερνήσεις …μαριονέτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την πρόταση πολλών επιστημόνων προτείνοντας μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ηγηθεί αυτός σε αυτή τη φάση ως Πρωθυπουργός της Χώρας, της προσπάθειας πανευρωπαϊκά, προκειμένου να υπάρξει άρση του καθεστώτος της πατέντας του εμβολίου κατά του κορονοϊού και επομένως της αποκεντρωμένης μαζικής παραγωγής του. Η πρότασή του αυτή απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κατά την γνώμη μας, πάρα πολύ κακώς. Παρόλα αυτά η πρόταση αυτή ήταν τόσο σημαντική και επίκαιρη ώστε με πρόσφατη Απόφασή του, ευαισθητοποιημένο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ενέκρινε και την παρέπεμψε μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη σχετικών αποφάσεων.

Επί πλέον, είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σχετική κινητικότητα συνεννόησης και προσωρινής συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των φαρμακοβιομηχανιών, προκειμένου να διευθετήσουν από μόνες τους, ενδο- οικογενειακά το θέμα και να διευκολύνουν την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας εμβολίων. Μέχρι και η αμαρτωλή Novartis ενδιαφέρθηκε να συμβάλλει σε μια προσπάθεια παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίδειξης κοινωνικής ευθύνης. Μόνο οι Κυβερνήσεις στέκονται γυμνές και ανήμπορες μπροστά στην διαχείριση της πανδημίας και το λυτρωτικό εμβόλιό που την συνοδεύει.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr