Γράφει ο Θάνος Ορφανός

«Λεφτά υπάρχουν», διακήρυττε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, τα οποία προκάλεσαν ύφεση, φτώχεια και ανεργία.

Παράλληλα μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, (που αυτήν είχαν στόχο), δηλαδή την αποφυγή και αποτροπή της χρεοκοπίας, θα αποδειχθεί, είτε δικαιωθεί είτε όχι το εν λόγω σύνθημα, πως ήταν απαραίτητα για την μετέπειτα οικονομική ανόρθωση της χώρας.

Μετά τις περιπέτειες και τις θυσίες του λαού μας προστέθηκε και η πανδημία του κορονοϊού που εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες τραυμάτισε και τραυματίζει την εθνική μας οικονομία.

Εδώ και χρόνια, παρακολουθώντας τις άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, βλέπω πως απουσιάζει η δημιουργική σκέψη, το όραμα, το σχέδιο, που να στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας, στη δημιουργία νέων ευκαιριών, στο συναγωνισμό και την ευγενή άμιλλα.

Η πρόοδος της εθνικής μας οικονομίας θα κριθεί μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη, την δημιουργία μοντέρνων και αποδοτικών επιχειρήσεων, την εκμετάλλευση των συγκριτικών και ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων, θα κριθεί από τις επενδύσεις για την αειφορία και την προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Με άλλα λόγια χρειάζεται να επιτευχθεί η σύνδεση της γεωργίας με τη βιομηχανία, η σύνδεση της παιδείας με την παραγωγική διαδικασία, η σύνδεση του πολιτισμού μας και των προϊόντων μας με τον τουρισμό.

Παράλληλα απαιτείται ως προϋπόθεση η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, με σκοπό την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά που σήμερα πλήττεται και στενάζει.

Για την επίτευξη των ανωτέρω, είναι απαραίτητη η επίτευξη της φορολογικής δικαιοσύνης, της δίκαιης κατανομής των βαρών, της ανάληψης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr