Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαφωνούν με μια πιθανή πιο επιθετική τακτική από πλευράς Τσίπρα, αν οι πανδημικές συνθήκες το επιτρέψουν, και αναφέρουν πως το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα ξενίσει τον κόσμο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας είχε κληθεί για πρώτη φορά να αιτιολογήσει γιατί δεν ζητάει εκλογές από τη στιγμή που ασκεί τόσο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. «Θα ήταν πολύ ανεύθυνο, στη συνθήκη της πανδημίας και της κρίσης στα εθνικά μας θέματα, να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη, μπορεί να είχα ζητήσει ήδη», είχε απαντήσει σε ερώτηση της «Κ» και από τότε έδωσε αρκετές φορές αυτή την εξήγηση. Για το ποια θα είναι η τοποθέτησή του σε περίπου δυόμισι μήνες στο Βελλίδειο Ιδρυμα στο ίδιο ερώτημα, οι πληροφορίες και η στάση πολλών στελεχών καταδεικνύουν πως στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει απόφαση ότι πρέπει να βγουν πιο μπροστά και έχουν αρχίσει ήδη να «μαδούν τη μαργαρίτα της πρόωρης κάλπης».

Με αναγκαία συνθήκη πως η πανδημία θα είναι παρελθόν και το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς θα έχει προφυλάξει τη χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη από ένα απειλητικό τέταρτο κύμα, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στην «Κ», δεν απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας να σπεύσει να προλάβει έναν πιθανό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «ταμπού» της συζήτησης των πρόωρων εκλογών, για το αν και πότε θα τις ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκλείδωσε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο Δημήτρης Βίτσας. «Βεβαίως δεν το αποκλείω, βεβαίως εκλογές εν μέσω πανδημίας, που δυστυχώς δεν έχει φύγει, δυστυχώς επαναλαμβάνω, δεν είναι σωστό κατ’ αρχήν να γίνουν. Εγώ πιστεύω ότι εμείς θα ζητήσουμε, ώστε να αποφανθεί ο λαός και για τη διαχείριση της πανδημίας και για τη διαχείριση της οικονομίας και για τη διαχείριση της δημοκρατίας», είπε ο πρώην γραμματέας του κόμματος.

Γιατί, όμως, κατά πολλούς αποτελεί μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα; Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι ήδη το φθινόπωρο στο τρίτο έτος στην εξουσία, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ολοκληρώσει την παρουσίαση των κυβερνητικών της προγραμμάτων, ένας μεγάλος κύκλος περιοδειών ανά την Ελλάδα θα έχει πραγματοποιηθεί και παράλληλα οι τόνοι απέναντι στο Μαξίμου θα είναι τόσο ανεβασμένοι που δύσκολα θα δικαιολογούν οποιαδήποτε άλλη στάση. Ισως το πιο σημαντικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας με τέτοια κίνηση θα επιχειρήσει να δείξει πως δεν φοβάται τις δημοσκοπήσεις στις οποίες αποτυπώνεται διψήφια η διαφορά του κόμματός του με τη Ν.Δ. Εως τότε, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν πως η εικόνα θα έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς η ανάκτηση της επαφής με τον κόσμο, η διαχείριση της πανδημίας από το Μαξίμου, η μη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, το τέλος ενός δύσκολου καλοκαιριού, αλλά και το νέο εργασιακό πλαίσιο θα αφήσουν εμφανή σημάδια κόπωσης στην κοινωνία.

Το «ξεπάγωμα του πολιτικού χρόνου» που είχε επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, η προγραμματική ετοιμότητα στην οποία έχει θέσει το κόμμα εδώ και καιρό και οι συνεχείς αναφορές του για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης δείχνουν πως ο τέως πρωθυπουργός προετοιμάζεται να αλλάξει γραμμή αντιπολιτευτικής πλεύσης μετά το καλοκαίρι. Τα στελέχη του κόμματος δεν διαφωνούν με μια πιθανή πιο επιθετική τακτική, αν οι πανδημικές συνθήκες το επιτρέψουν. Συμπληρώνουν μάλιστα πως το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα ξενίσει τον κόσμο, αφού την περίοδο της COVID-19 η Κουμουνδούρου εξάντλησε όλα τα περιθώρια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης.


Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr