Γράφει ο Νώντας Κυριαζής*

Κανείς δεν αντιλέγει ότι το θέμα των σύγχρονων υποδομών είναι κρίσιμο για την Ηλεία, καθότι σχετίζεται άμεσα και καθοριστικά με την ανάπτυξη του Νομού και την εξωστρεφή συμπεριφορά του.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να ενισχύσει κανείς - και ιδίως οι δημοτικοί άρχοντες - οποιαδήποτε πρωτοβουλία, έστω και αν πάσχει στο τυπικό της μέρος, που στοχεύει στην απόκτηση τέτοιων υποδομών, οι οποίες συνεισφέρουν στην οικονομία της Ηλείας και τη συνδέουν με το διεθνές περιβάλλον.

Ειδικά αν πρόκειται για υποδομές στο χώρο της Ολυμπίας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αρχών του Ολυμπισμού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι διαχρονικά το κεντρικό κράτος και οι τοπικοί παράγοντες έχουν μέγιστες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Οι πολιτικές αποφάσεις έπρεπε να έχουν καταστήσει την Ολυμπία μια ισχυρή παγκόσμια πόλη με θεσμοθετημένο προσανατολισμό στο σημαντικό της ρόλο της προβολής και επικράτησης των Ολυμπιακών Ιδεωδών, με διασφαλισμένους πόρους και ανάλογες της αποστολής της υπηρεσίες και υποδομές.

Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο

Ασφαλώς ένα τέτοιο έργο, μια τέτοια υποδομή είναι το Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο, με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, που ανακίνησε πρόσφατα το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών και εδέχθη τα «πυρά», περισσότερο για τυπικούς λόγους, της Δημοτικής Αρχής Ολυμπίας.

Κρίνοντας από τα διαμειφθέντα στο Συμβούλιο Αιρετών, κανείς δεν αμφισβήτησε τη χωροταξική θέση του έργου. Εκείνο που περισσότερο ανεδείχθη είναι η Πανηλειακή υποστήριξη που πρέπει να έχει το συγκεκριμένο έργο, για να είναι αποτελεσματικότερη η διεκδίκηση της υλοποίησής του.

Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο. Να γίνει το έργο, ώστε η Ηλεία ευρύτερα και η Αρχαία Ολυμπία ειδικότερα να ενταχθούν στο διεθνές γίγνεσθαι του αθλητισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς.

Μιλάμε για μια «αθλητική κυψέλη» η οποία θα τροφοδοτείται νοηματικά και συναισθηματικά από την κοιτίδα του Ολυμπισμού και τούτο θα τις παράσχει από την πρώτη στιγμή, την απαράμιλλη αίγλη στο Διεθνές Αθλητικό στερέωμα.

Με αντιληπτή λοιπόν τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, κάποιες παρεξηγήσεις ένθεν κακείθεν, πρέπει να εξομαλυνθούν τάχιστα. Προέχει ο κοινός βηματισμός, εντός ενός συμφωνημένου πλαισίου και όχι η αναβίωση πρακτικών του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη σημερινή δυσχερή θέση .

Η αυτονομία ενός εκάστου των Δήμων είναι δεδομένη, σεβαστή και απαραβίαστη. Τούτο όμως δεν μπορεί να αποκλείει τη συνεργασία και την προσφορά βοήθειας του ενός στον άλλον ή των υπολοίπων σε έναν για την υλοποίηση τέτοιων σημαντικών στόχων όπως το Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο.

Ας τείνουμε λοιπόν ο ένας το χέρι στον άλλον για να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα προστασίας για την Ηλεία…

(*) Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου - Δικηγόρος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr