Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Στην κλειστή συνεδρίαση για την πανδημία που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης δεν βρήκε κανένα σύμμαχο.

Ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να φρενάρει τον Παύλο Πολάκη και να ξεκαθαρίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κλείσει το μάτι στους αρνητές των εμβολίων; Να τον καλέσει σε μια συνεδρίαση αποκλειστικά για το θέμα της πανδημίας, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου δεν βρήκε κανέναν σύμμαχο. Αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο όργανο δεν του άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητήσει τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με την επιστήμη και το μέτωπο του κόμματος κατά των αντιεμβολιαστών.

«Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι τη “νύφη” της αποτυχίας του θα την πληρώσουν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι. Απέτυχε στον εμβολιασμό, απέτυχε και στα μέτρα δημόσιας υγείας. Η τελευταία του ελπίδα είναι να μεταθέσει κάπου αλλού αυτές τις ευθύνες, γιατί ξέρει ότι αν δεν στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στο τέλος όλοι θα επιτεθούν στον ίδιο. Εμείς αυτό δεν πρέπει ούτε να το επιτρέψουμε ούτε να τον διευκολύνουμε», επεσήμανε στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Παύλο Πολάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «μένουμε σταθερά υπέρ του εμβολιασμού και της ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αναδείξουμε τις ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη. Είναι κρίσιμο στο μέτωπο της πανδημίας μέσα στην κοινωνία να κερδίσει η αλληλεγγύη και όχι το σχέδιο Μητσοτάκη για πόλωση και διχασμό». Ολοι περιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να δουν αν ο βουλευτής Χανίων θα τηρήσει τη δέσμευσή του να είναι πιο «φρόνιμος» στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Η πλειονότητα, πάντως δεν είναι αισιόδοξη.


Ανεβαίνουν οι τόνοι

Στην Κουμουνδούρου έχουν ανάψει για τα καλά οι μηχανές και αναμένεται την εβδομάδα που έρχεται οι τόνοι να ανέβουν και για το θέμα των βάσεων στις Πανελλαδικές. Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη Τετάρτη το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα θύμιζε Μέγαρο Μαξίμου της περιόδου 2015-2019, λίγο πριν από τη ΔΕΘ. Της ομιλίας του στη Βουλή προηγήθηκαν αρκετές συναντήσεις, σημειώματα τομεαρχών και λίγο πριν ανέβει στο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια σύσκεψη με τους Χρ. Σπίρτζη (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη), Σωκρ. Φάμελλο (τομεάρχης Περιβάλλοντος), αλλά και την Ολγα Γεροβασίλη, που ξέρει καλά το χαρτοφυλάκιο και τα κατατόπια της Κατεχάκη. Τα τρία στελέχη έδωσαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα πρακτικά που κατέθεσε στην Ολομέλεια σχετικά με την προετοιμασία που είχε γίνει για το 112 και την πιλοτική λειτουργία του, τις συμβάσεις για την ενοικίαση πυροσβεστικών μέσων έως και το 2023, την κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα με τους 5.066 δασοπυροσβέστες κ.ά.

Στη «ζυγαριά» της Κουμουνδούρου μπαίνει συνεχώς από τις αρχές Αυγούστου, που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, η σωστή δοσολογία όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται. Η ξεκάθαρη στοχοποίηση του πρωθυπουργού και ο οξύς λόγος πρέπει να ισορροπούν με την προγραμματική κριτική που προτάσσει ένα κόμμα εξουσίας. Τι εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ; Πως για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 η πλειοψηφία έχει υποστεί ένα αρκετά σημαντικό πλήγμα, καθώς οι φωτιές σε Αττική και Εύβοια «έκαψαν» δύο βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη: «το επιτελικό κράτος και τα ζητήματα της ασφάλειας». Αυτό που περιμένουν να δουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ποιο ποσοστό το κλίμα της δυσαρέσκειας θα αποτυπωθεί στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, καθώς μέχρι τώρα τα νούμερα του κόμματος δεν «ευημερούν».

Στο πεδίο της πανδημίας, στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν στενά τι θα κάνει η κυβέρνηση με την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους ενστόλους. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έθεσε ο Νίκος Βούτσης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου την Πέμπτη, βάζοντας στην εξίσωση και την Εκκλησία. Στους αστυνομικούς, τα ποσοστά εμβολιασμών σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά χαμηλά και κινούνται κοντά στο 50%. Και επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών βρίσκεται πολύ κοντά στη Ν.Δ., η κριτική αναμένεται να είναι σφοδρή όταν έρθει η ώρα.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναπροσαρμοστεί και από το αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε ανασχηματισμό. Ανά χαρτοφυλάκιο που θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει αναμένεται να οξύνουν την κριτική τους, αναδεικνύοντας τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν – με έμφαση στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα –με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να επελαύνει και την ψαλίδα με τη Ν.Δ. να μη μειώνεται– θεωρείται δύσκολο ο κ. Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ να ξεφύγει από τη γραμμή που είχε χαράξει πέρυσι στο Βελλίδειο Ιδρυμα και να ζητήσει εκλογές. «Παραμένουμε υπεύθυνοι απέναντι στη δοκιμασία των πολιτών», είναι το βασικό επιχείρημα που ακούγεται έως τώρα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr