Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία για το πλαίσιο προστίμων και κυρώσεων, ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε. Διαφοροποίηση Λοβέρδου

Λίγο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους και μια σπίθα αρκεί για να φουντώσει την αντιπαράθεση. Οι αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και του Μέρα25 να μη στηρίξουν την τροπολογία για το δρακόντειο πλαίσιο προστίμων και κυρώσεων κατά της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του ΚΙΝΑΛ να απόσχει, ανέβασαν για άλλη μία φορά το πολιτικό θερμόμετρο. «Δεν θέλουν αυστηρό πλαίσιο για αυτούς και θέλουν πιο χαμηλό πλαίσιο, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση… Ευθέως το λέω, κλείνει το μάτι σε αυτούς που παρανομούν», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ανακοίνωση από τον Γιάννη Οικονόμου: «Χθες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν ψήφισαν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Πρόκειται για μια πράξη ακραίας πολιτικής υποκρισίας και καταστροφικού καιροσκοπισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναζητούν ψήφους ακόμα και στην ακραία παραβατικότητα, αδιαφορώντας για τη ζημιά που γίνεται στην προσπάθεια επιστροφής της ζωής όλων μας στην πληρότητά της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «η άρνηση επιβολής κυρώσεων αποτελεί ηθική και πολιτική κάλυψη της παρανομίας, η οποία στρέφεται πρωτίστως εναντίον της κοινωνίας».

Για διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ο Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας σε απάντησή του προς το κυβερνών κόμμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε συνολικά μια τροπολογία 6 άρθρων που επεκτείνει (με ΚΥΑ και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών) τη γενικευμένη και τιμωρητική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών».

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «είναι πολιτική αθλιότητα να ισχυρίζεται η Ν.Δ. ότι αυτή η στάση στην ψηφοφορία στη Βουλή, που ξεκάθαρα συνοδεύεται με στήριξη του καθολικού εμβολιασμού ως πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης, συνεπάγεται άρνηση των αναγκαίων κυρώσεων σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, υπονομεύοντας τη δημόσια υγεία και πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβολιαστικό εγχείρημα».

Κοινή γραμμή

Με ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αιτιολόγησε την αποχή του από την ψηφοφορία: «Σύμφωνα με διάταξη της χθεσινής τροπολογίας οι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεμβολίαστοι γιατροί, συμβεβλημένοι με δομές υγείας ή πρόνοιας, δεν τίθενται σε αναστολή εργασίας όπως οι αντίστοιχοι γιατροί του Δημοσίου. Απλά διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής! Αλλη μία φορά που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλείνει το μάτι στους ιδιώτες και δείχνει, έστω και έμμεσα, τις προθέσεις της». Από τη Χαριλάου Τρικούπη κράτησαν κοινή γραμμή με την Κουμουνδούρου, ζητώντας οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές διατάξεις να ψηφίζονται κατ’ άρθρο και όχι συνολικά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, με ανάρτηση στο Twitter διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας πως θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας αν ήταν παρών στη Βουλή, παρά τις «όσες αδυναμίες και εάν είχε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά έρχονται να προστεθούν στις διοικητικές ποινές που επιβάλλει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην οριστική παύση, εξήγησε ο Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ: «Ψηφίσαμε διάταξη με την οποία για κάθε τέτοια πράξη, πέραν και πάνω από τις ποινές της οριστικής παύσης, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ για κάθε τέτοια παράβαση. Αρα αν έχει εκδώσει για παράδειγμα, λέμε τώρα, 34, αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί ένα πρόστιμο της τάξης των 170 χιλιάδων ευρώ».

Επιθέσεις για αυξήσεις

Οι μηχανές στην Κουμουνδούρου έχουν ανάψει ενόψει της ΔΕΘ και όλα δείχνουν πως οι αυξήσεις στην αγορά θα είναι ένα από τα βασικά σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική δέσμη προτάσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ρύθμιση της αγοράς και αυστηροποίηση των ελέγχων, επιδότηση του ενεργειακού κόστους, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ και κατάργηση των προκλητικών μπόνους στα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ».

«Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και της ενέργειας δίνουν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία, που ήδη μαστίζεται από τη μείωση μισθών και εισοδημάτων, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την απώλεια θέσεων εργασίας, το σωρευμένο χρέος της πανδημίας», ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου στο «Κόκκινο 105,5».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr