Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Θα αναζητηθούν ευθύνες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, η απάντηση του Οικονόμου

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε από νωρίς πως οι εξελίξεις στην επιχείρηση αποτελούν casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ με το ραντεβού που πραγματοποίησε με τη Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού της ΔΕΗ. Κατά τη συνάντηση ανέφερε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ, αλλά για «εκχώρησή του», κάνοντας λόγο για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους». Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ προειδοποίησε το Δ.Σ. της ΔΕΗ, «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς όπως είπε «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνεται ο πραγματικός έλεγχος της εταιρείας και παράλληλα θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. «Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον και δεν αποτελεί ούτε εκχώρηση ούτε ξεπούλημα, ούτε καν πώληση της εταιρείας», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, συμπληρώνοντας: «Αν κάποιος ήθελε να “ξεπουλήσει” δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, που είναι υψηλή. Ο κ. Τσίπρας με τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου που ευαγγελίζεται ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο».

Παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ την ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει τελικά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο. Η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα –πυρήνας της πολιτικής της απελευθέρωσης– οδηγεί νομοτελειακά σε τέτοιες εξελίξεις, επιδεινώνοντας τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών, όσο και των εργαζομένων στον κλάδο», τονίστηκε από το ΚΚΕ.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr