Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Το 2ο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε χθες, αποτελεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σταθμό. Το συγκεκριμένο ηλικιακό κομμάτι, στο οποίο η Κουμουνδούρου κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά της το 2019, επιθυμούν να είναι ο οδηγός για τη «νέα αρχή» του κόμματος. Γι’ αυτόν τον λόγο στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε πολύ στην απόσταση που χωρίζει τη νέα γενιά από τη σημερινή κυβέρνηση: «Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό. Τη θεωρεί ασύμμετρη, μη ελέγξιμη απειλή απέναντι στο ισοπεδωτικό καθεστώς που προσπαθεί να συντηρήσει. Σε κάθε στιγμή, προσπαθεί να τη βάλει στο σημάδι. Να στρέψει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως η κυβέρνηση με τη θεσμοθέτηση απλήρωτων 12ώρων, την κατάργηση του 8ώρου, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει απομακρυνθεί από τη νεολαία. Ανεβάζοντας τους τόνους, έκανε λόγο για «στοχοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνικής κατηγορίας ως υπεύθυνης για την εξάπλωση της πανδημίας. Από μια κυβέρνηση που έχει πετάξει λευκή πετσέτα και έχει μετατρέψει την οχύρωση της χώρας απέναντι στον ιό σε Squid Game, πετώντας από πάνω της τη συνταγματική ευθύνη για τη ζωή και την υγεία του κάθε πολίτη. Σε μια χώρα που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50, το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη παραμένουν οι νέοι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στις προτάσεις του κόμματος για τη νέα γενιά, που περιλαμβάνουν 7ωρη εργασία με μισθό μίνιμουμ 800 ευρώ και με όρους που θα καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις, που θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και την επαναφορά του συστήματος των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Ο τέως πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης για:

• 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών.

• Διπλασιασμό μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια.

• Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου φοιτητικής στέγης.

• Διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

• Μείωση φορολογίας ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου.

• Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών (140 ευρώ τον μήνα το πρώτο άτομο έως 350 ευρώ τον μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά).

• Θέσπιση πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια.

Μέσα από τη διαδικασία του συνεδρίου και την ψήφιση των κειμένων θα προκύψει ο οδικός χάρτης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια και θα επικαιροποιηθούν οι θέσεις και οι προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους νέους ανθρώπους. Νέος γραμματέας στη θέση του Σωτήρη Αλεξίου αναμένεται να προταθεί ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr