Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, οι επιθέσεις στα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, η υψηλή ανεργία και ακραία φτώχεια, η εγκατάλειψη της περιφέρειας, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η ασυδοσία των ανελέητων αγορών, συναποτελούν και συνδιαμορφώνουν την εικόνα στον καθρέφτη.

Με την κατάρρευση του κεϋνσιανού οικονομικού μοντέλου και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, τα πάντα οδηγούν σε θυσίες στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών μαζών και της νεολαίας.

Και αυτό, μολονότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση ανοίγει δρόμους για τη δημιουργία νέων και περισσότερων θέσεων εργασίας, καθώς και για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας που μπορεί να συμβάλει στη δίκαιη διανομή και κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί την κοινωνία των δύο ταχυτήτων αποδομώντας την κοινωνική συνοχή.

Και σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας, ακολουθώντας τα κελεύσματα του νεοσυντηρητισμού και της βαρβαρότητας, αδυνατεί να σταθεί απέναντι στις αδικίες και τις ανισότητες.

Το βλέπουμε με τις αλλαγές στην παιδεία, που οξύνουν το φαινόμενο της ταξικής παιδείας, το βλέπουμε στις αλλαγές στα εργασιακά, που κατεδαφίζουν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες, όπως το οκτάωρο, το βλέπουμε με τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που μπορούν να επιφέρουν την εξαθλίωση των κοινωνικά αδύναμων που ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό.

Τέλος, η απάντηση σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων πρέπει να δοθεί μαζικά, αντιδρώντας σε όσα μας κρατούν αιχμάλωτους και προτείνοντας λύσεις για πραγματική λευτεριά με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr