Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς / kathimerini.gr

Πολλές οι αβεβαιότητες μπροστά μας. Και αυτό δεν βοηθάει. Η μεγάλη αβεβαιότητα έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τελειώσει και ποιες θα είναι οι οικονομικές του επιπτώσεις. Σημαντικά deals έχουν μπει στον «πάγο» με το επιχείρημα «να τελειώσει η Ουκρανία και βλέπουμε». Ο τουρισμός επίσης ενδέχεται να επηρεασθεί αν ο πόλεμος κρατήσει πολύ ή κλιμακωθεί επικίνδυνα. Η διάθεση των ανθρώπων να ξεσκάσουν μετά την πανδημία είναι μεγάλη, αλλά μπορεί να επηρεαστούν ψυχολογικά από τις εξελίξεις.

Σε αυτή την παγκόσμια αβεβαιότητα έχουμε και τη δική μας, την τοπική. Ολοι γνωρίζουν ότι το αργότερο σε ένα χρόνο θα γίνουν εκλογές. Ξέρουν επίσης πως έχει μπει μια βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας του τόπου με τη μορφή της απλής αναλογικής. Μια βόμβα που αντί να εξουδετερωθεί πλήρως έγινε αντικείμενο πειραμάτων.

Εχουμε λοιπόν μπροστά μας τις εξής αβεβαιότητες. Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Πότε θα γίνουν εκλογές; Θα υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Υπουργοί και σύμβουλοι φλυαρούν και δημιουργούν μια εικόνα σύγχυσης. Ορισμένοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια, ενώ το ελληνικό κράτος κινδυνεύει να μπει σε κατάσταση αναμονής έως τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ξένοι και Ελληνες επενδυτές περιμένουν να δουν πότε θα περάσει η χώρα αυτόν τον κάβο. Και εν τω μεταξύ θα αυξάνεται βέβαια η πίεση για επιδόματα και ενισχύσεις, καθώς το τσουνάμι της ακρίβειας επηρεάζει άπαντες.

Οι απαντήσεις στα κρίσιμα διλήμματα δεν είναι εύκολες. Ο πρωθυπουργός ζυγίζει τα δεδομένα και για κάθε σενάριο υπάρχουν πολλά υπέρ και κατά. Διορθώνεις έναν λάθος εκλογικό νόμο ή θα πρόκειται για θεσμικό ατόπημα; Κάνεις εκλογές νωρίς όταν ξέρεις ότι η χώρα θα χρειαστεί να περάσει μια περίοδο αστάθειας, με έναν πόλεμο σε εξέλιξη;

Για τη διεθνή αβεβαιότητα δεν μπορεί κανείς να κάνει πολλά. Τη δική μας εδώ μπορεί όμως να τη διαλύσει, σε έναν τουλάχιστον βαθμό. Μία λύση είναι να σταματήσει η κακοφωνία που μπερδεύει τους πολίτες και δεν κάνει καλό στην εικόνα της κυβέρνησης. Να υπάρξει ένα σιωπητήριο μέχρι τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Που κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολες ή αυτονόητες, κάθε άλλο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr