Γράφει ο Γεώργιος Ι. Φαράντος*

Κατά την τελευταία τριετία, η οικονομική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική καθίζηση. Οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας κυρίως με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και η ενεργειακή ακρίβεια, έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προκαλώντας φτωχοποίηση τμημάτων του πληθυσμού και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν από τα μέτρα ή την ανυπαρξία μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την πανδημική.

Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαρχής και με δεδομένη την μη – ενίσχυση του ΕΣΥ, με μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης. Τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν με τη σειρά τους σε καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομική καθίζηση συνοδεύτηκε από την ενεργειακή ακρίβεια κι πλέον οι πολιτικές τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς να μπορούν να τις προλάβουν ή να τις αντιμετωπίσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση του εφάρμοσε πολιτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας και της εργασιακής δραστηριότητας. Με μια συνετή διαχείριση των οικονομικών της χώρας οδήγησε σε μια αναπτυξιακή πορεία που απορρόφησε πολλές από τις συνέπειες της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ανέστρεψε τις επιπτώσεις των προηγούμενων φιλομνημονιακών κυβερνήσεων.

Σήμερα, η προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέχει ένα μόλις βήμα από το συνέδριο του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αλλάξει τις πολιτικές των 3 προηγούμενων χρόνων και την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών. Η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του ΕΣΠΑ αποτελούν εκ των ουκ ανευ για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Μια δραστηριότητα στην οποία οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στρέψει την προσοχή του είναι οι οργανισμοί Κοινωνικής και Αλληλεγγυας Οικονομίας, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Ο παραγνωρισμένος στην Ελλάδα τρίτος τομέας της οικονομίας θα βρει με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το δρόμο που του αξίζει.

Στις σημερινές δύσκολες και μεταβαλλόμενες συνθήκες για την οικονομία, στο ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο και σύνθετο οικονομικό περιβάλλον, η προσπάθεια για την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών είναι επίκαιρη. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη. Βρισκόμαστε στο δρόμο για μια πολιτική αλλαγή που θα φέρει το κόμμα να ξαναπιάσει την επαφή με την κοινωνία, στην πρώτη γραμμή της δράσης για την επιδίωξη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

(*) Συντονιστής της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τριπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Διδάσκων (ΕΣΠΑ) Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr