Γράφει η Λιάνα Κανέλλη / rizospastis.gr

Αυτός ο εικοστός πρώτος αιώνας που διανύουμε άρχισε με έναν πόλεμο. Ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι κι εκείνο το διαβόητο «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» που οδήγησε σε εισβολές, συμμαχίες προθύμων, εμπάργκο, προσοδοφόρες κτηνώδεις ανθρωπιστικές κρίσεις κι άλλα τέτοια πολυδιαφημισμένα αποτελέσματα «μαχών» στο έδαφος της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Καινούργια όπλα, απ’ το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη ως τις θερμοβαρικές βόμβες και τα εξελιγμένα χημικά, δοκιμάστηκαν στις πλάτες λαών. Τα υπερκέρδη του στρατιωτικού – βιομηχανικού κεφαλαίου και οι τεχνητές θρομβώσεις στις ενεργειακές φλέβες του πλανήτη αποδείχθηκαν χρυσάφι αντάξιο των τηλεπωλήσεων. Μέσα σε μια εικοσαετία, ως απότοκο του ανοίγματος της ψαλίδας πλουσίων και φτωχών, κλεπτοκρατών και μεροκαματιάρηδων, εμφανίστηκε και η πανδημία με τα χρυσοτόκα της εμβόλια, τους βίαιους εγκλεισμούς και τη δικτατορική επιβολή μέτρων απενοχοποίησης του κεφαλαίου με την προπαγάνδα περί πράσινης ανάπτυξης.

Πράσσειν άλογα; Καθόλου. Έλλογα και προγραμματισμένα. Πάνω στις μαύρες τρύπες του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Σομαλίας, της Συρίας… η καινούργια πίστα, η κορύφωση αυτού του πολέμου των καπιταλιστικών άστρων, άνοιξε την πληγή της Ουκρανίας. Ένα θηριώδες Κολοσσαίο τέθηκε σε λειτουργία, όπου τα ιμπεριαλιστικά λάβαρα Δύσης και Ανατολής αλληλοξεσκίζονται δι’ αντιπροσώπων. Έτσι, η φετινή 9η Μαΐου δείχνει μια άλλη «Τελική Λύση», ίδια στην ουσία της μ’ αυτήν του Χίτλερ, αντικαθιστώντας τα κρεματόρια με πυρηνικές ερήμους απλωμένες απ’ άκρο σ’ άκρο στο σώμα της Γης. Η αρεία φυλή των καπιταλιστών ορμά εναντίον όλων των λαών και των κοινωνιών, ώστε να εξαερωθούν, πριν προλάβουν να σκεφτούν, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν την επικίνδυνη ελευθερία της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ενεργειακή φτώχεια. Επισιτιστική κρίση. Μεγάλος Αδερφός παντού. Λογοκρισία ολούθε. Ακόμα και οι λέξεις, σ’ όλες τις γλώσσες, περνάνε από την Ιερά Εξέταση επίσημων και ανεπίσημων κρατικών και οχλοκρατικών δικαστηρίων στο διαδίκτυο. Έτσι, απ’ τις νομισματικές γιγαντομαχίες ως τις συνοικιακές βωμολοχίες επικρατεί τόση θολούρα, ώστε οι σημερινοί φασίστες και ναζί να κρύβονται πίσω από τον παππού τους που πολέμησε εναντίον τους, κι αν το ‘χε μαντέψει δε θα ‘κανε μήτε παιδιά μήτε εγγόνια. Στη λυκοφωλιά λοιπόν των Βρυξελλών, εκεί όπου μια δράκα πολιτικών παίρνουν αποφάσεις για μας χωρίς εμάς, φέτος δεν θα υμνήσουν το ευρώ και στη Βιέννη δεν θα φορεθούν προς τιμήν του φράκα για βαλσάκια, καθώς το παρκέ είναι στρωμένο με ρούβλια, γουάν και ρουπίες.

Εμείς στο καθήκον που επιτάσσει η …κατανόηση και βαθιά γνώση του στίχου «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Απτόητοι. Ώσπου να πέσουνε και οι μάσκες και οι Μασκ. Μόνο έτσι η 9η Μάη θα διατηρεί το νόημά της και το λαμπερό της κόκκινο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr