Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας έχουμε λύσει εδώ και χρόνια, τα βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το ότι ανήκουμε στη Δύση, ότι συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εν τούτοις σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις, οι αντιπολιτεύσεις κυρίως αναζητούν εναγωνίως σημεία διαφοροποίησης από την εθνική πολιτική.

Αυτό συνέβη και χθες στην Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν την διαφωνία τους και σε ό,τι αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά και να ασκούν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Επί της ουσίας όμως, εντοπίστηκαν διαφωνίες επί της τακτικής και όχι επί της στρατηγικής επιλογής της χώρας.

Το πιθανότερο είναι ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κατρίνης (εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη στην Βουλή) εντάσσουν πλέον και την εξωτερική πολιτική στην αντιπαράθεση προεκλογικού χαρακτήρα που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτό υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και η σύγκρουση να «χτυπήσει κόκκινο» με αναφορές στον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, αλλά και στους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί για ένα εξαιρετικά σημαντικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία. Τόσο η συνάντηση του τη Δευτέρα στο οβάλ γραφείο με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όσο και η ομιλία του την επόμενη στο Κογκρέσο θα εκπέμψει πολλαπλά μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα χαρακτηριστεί δια στόματος Μπάιντεν, ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση των αμερικανών στο θέμα των Τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει μετ΄επιτάσεως ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδος γενικότερα ως ενεργειακού κόμβου, οδηγούν την Ουάσιγκτον σε αλλαγή γραμμής και εγκατάλειψης της λογικής του «βρείτε τα» που είχε υιοθετήσει επι σειρά ετών όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Στα εξοπλιστικά, η Αθήνα δεν έχει αποκλείσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F 35, από το οποίο έχει εκδιωχθεί η Τουρκία ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της αγοράς κορβετών.

Όπως κι αν αναλύσει κανείς τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα παραμένει για τη Δύση συνολικά, ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, όπως απεδείχθη και με το ουκρανικό.

Αυτή ακριβώς η σχέση της Ελλάδας με την Δύση θα επαναβεβαιωθεί τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr