Γράφει ο Θανάσης Πετράκος*

Όποιος παρακολουθεί βλέπει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι στον Ενεργειακό τομέα ,απείρως πιο δύσκολος από αυτόν που περάσαμε .Οι τιμές θα εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο και υπάρχει ΜΕΓΑΣ κίνδυνος για ρεύμα με το δελτίο .

Όσοι έχουν στοιχειώδη συναίσθηση το τι μας περιμένει προετοιμάζονται για αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μοναδική εξαίρεση ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος «συνεχίζει το βιολί» της βίαιης απολιγνιτοποίησης για να μην δυσαρεστήσει τους Αμερικάνους που θέλουν να πουλάνε το πανάκριβο LNG ,αλλά και για να μην μειωθούν τα κέρδη των φίλων του .Των εφοπλιστών μεταφοράς LNG, των εισαγωγέων ΦΑ και των παραγωγών Ηλεκτρικού ρεύματος από ΦΑ .

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε τα εξής σοβαρά γεγονότα που απαιτούν συναγερμό.

1.Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε πυρκαγιά στο Αμερικάνικο εργοστάσιο LNG του Φρίπορτ στον κόλπο του Τέξας ,το οποίο επεξεργάζεται το 20% του αμερικανικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Άλεξ Μάντον, διευθυντή διεθνών επιχειρήσεων της εταιρείας ενέργειας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, οι ζημιές που προκλήθηκαν και ο χρόνος αποκατάστασης των εγκαταστάσεων που θα είναι τουλάχιστον τρείς εβδομάδες θα αφαιρέσει από την αγορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους LNG και αυτό σημαίνει «ελλείψεις, που θα οδηγήσουν τις διεθνείς τιμές υψηλότερα»!!!.

2.Στις 17 Ιουνίου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg ότι οι περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα που συνήθως χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου!!!.

3.Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα επενδύσει στο γιγάντιο έργο LNG του Κατάρ, αφήνοντας την Ευρώπη… αμήχανη αφού αποφάσισε να υπακούει άνευ αντιλογίας στα κελεύσματα των Αμερικάνων .

  1. Μετά από αυτά τα δραματικά νέα που θα εκτοξεύσουν τις τιμές του ΦΑ ακόμη περισσότερο αλλά και αυξάνουν το κίνδυνο να μείνει η Ευρώπη χωρίς ρεύμα ή ρεύμα με το δελτίο, η Γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το ρητό των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου, μεταξύ των οποίων θα είναι κυρίως η αυξημένη καταφυγή στον άνθρακα.

Παρόλα αυτά η Μητσοτάκης ΑΕ επιμένει στη βίαιη απολιγνιτοποίηση με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε στη Βουλή .Για αυτό λέω ακόμη και κανένας άλλος λόγος να μην υπήρχε να φύγει, που υπάρχουν φυσικά πάρα πολλοί ,μόνο για το ότι κινδυνεύουμε ,εκτός από το να πληρώνουμε πολύ πιο ακριβά το ρεύμα, να μην έχουμε και ρεύμα τον προσεχή χειμώνα αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα . Δεν αρκεί όμως αυτό . Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα με ένα σύνθημα. Να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι θα ακυρωθεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση και θα λειτουργήσουν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια. Οι καιροί ου μενετοί .

*Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr