Γράφει ο Ιωάννης Χρηστάκης*

Τα ξημερώματα, 05:30, σίγησαν τα όργανα και οι τελευταίοι, εκστασιασμένοι και λίγο μεθυσμένοι, απεχώρησαν από την Πλατεία του Κεφαλά, όπου έλαβε χώρα λαϊκό πανηγύρι/γλέντι με προεξάρχουσα καλλιτέχνιδα την κυρία Γωγώ Τσαμπά.

Μπορώ να καταλάβω το δίχρονο στερητικό σύνδρομο που είχε καταβάλει τους ένθερμους υποστηρικτές του είδους, λόγω πανδημίας.

Μπορώ να καταλάβω τον τρόπο αυτό διασκέδασης, μεγαλώνοντας στην ασφυκτική επαρχία μας.

Μπορώ να καταλάβω ότι είναι υπόθεση κυρίως ευκατάστατων αγροτών μια τέτοιου είδους διασκέδαση που γίνεται νύχτα Κυριακής προς ξημερώματα της μισητής Δευτέρας (για εμάς τους δημοσίους υπαλλήλους).

Μπορώ να καταλάβω το φθηνό, πιασάρικο λαϊκό-σουξέ, τις κάθε είδους αρπαχτές που αναπτύσσονται γύρω του,την ανάγκη επιβίωσης λαϊκών αοιδών και οργανοπαικτών.

Όμως δε θα δεχτώ ποτέ:

  1. Τα δολοφονικά ντεσιμπέλ ενός άναρθρου ήχου που έκαναν φύλλο και φτερό τις ωτοασπίδες μου.
  2. Μετά τις 02:00 το πρωί τη φασίζουσα επιβολή κλαψουροτράγουδων του κάθε πικραμένου και νταλκαδιάρη που κολλάει εικοσάευρα και πενηντάευρα στο κούτελο του «αιχμάλωτου» τριτοκλασάτου οργανοπαίκτη.
  3. Τον φτηνό στίχο και το τραγούδι που ομοιάζει με γρύλισμα ή γάβγισμα.
  4. Πολιτιστικούς Συλλόγους που, τυχόν, επιδοτούνται για τέτοιες μουσικές βραδιές.

Παρ' όλη τη γκρίνια μου....

Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος διασκέδασης έχει πολλές δυνατότητες βελτίωσης, ταιριάζει στην πολιτισμική παράδοση των μικρών χωριών μας και με την αρμόζουσα ποιότητα, αναβάθμιση στον ήχο και στην επιλογή των τραγουδιών θα μακροημερεύσει και θα προσελκύσει και άλλους συμπολίτες μας που θέλουν να ψυχαγωγηθούν σε γραφικά χωριά, δροσερές νύχτες, καταναλώνοντας γνήσια τοπικά προϊόντα.

Υ.Γ.: Στην υγειά μας, καλό καλοκαίρι και οι Κεφαλαίοι ας μην πτοούνται από τα γραφόμενά μου και ας αρχίσουν να οργανώνουν το επόμενο πανηγύρι, του Αη-Λιά, που είθισται ο Κεφαλάς να έχει την τιμητική του.

(*) Φιλόλογος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr