Γράφει ο Δημήτρης Καραχάλιος

Προβληματισμός για το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής - Ανησυχία για τον Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Π.Ε. Λακωνίας

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, (θεσμοθετημένο όργανο που γνωμοδοτεί επί αρχιτεκτονικών μελετών, ειδικών διατάξεων, παρεκκλίσεων κλπ προκειμένου να εκδοθεί μία οικοδομική άδεια και να κατασκευαστεί ένα κτίριο) μέχρι σήμερα εργαζόταν κάτι παραπάνω από υποδειγματικά.

Με την αρμονική συνεργασία των μελών του συναδέλφων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου του και την γραμματειακή υποστήριξη από μία άριστη γραμματέα Δημόσιο Υπάλληλο, κατόρθωσε τον περασμένο Ιούνιο κάτι που σε Συμβούλια Αρχιτεκτονικής άλλων νομών φαντάζει εξωπραγματικό επίτευγμα. Kατάφεραν να εξετάζονται τα εισερχόμενα θέματα ακόμη και αυθημερόν, υποβοηθώντας την προσπάθεια του ΥΠΕΝ για συντόμευση των διαδικασιών έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Ήταν δε τόσο εξαιρετική και στοχευμένη η προσπάθειά τους αυτή σε σχέση με Συμβούλια άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, σε σημείο να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Αυτή η διαπίστωση, έρχεται σε αντίθεση με τις εξελίξεις του τελευταίου διμήνου, όπου παρά τις συνεχείς προσκλήσεις δεν κατέστη μέχρι τώρα δυνατή η συνεδρίαση του Συμβουλίου λόγω μη ύπαρξης απαρτίας.

Αυτό θέτει προ των ευθυνών μας όλους εμάς τους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς, οι οποίοι και έχουμε έννομο συμφέρον έναντι των υποθέσεων που χειριζόμαστε, αφού ως γνωστόν, υπάρχουν προθεσμίες ασφυκτικές και έργα ΕΣΠΑ ή Αναπτυξιακού Νόμου κινδυνεύουν με απένταξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του πολύπαθου OPEN MALL του Δήμου Σπάρτης, το οποίο λόγω μη συνεδρίασης του Σ.Α. δεν έχει με βάση την κείμενη νομοθεσία ούτε καν την δυνατότητα να απευθυνθεί προς έγκριση στο δευτεροβάθμιο όργανο (ΚΕΣΑ) με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να απενταχθεί.

Επειδή η εμπιστοσύνη μας ως ελευθέρων επαγγελματιών Μηχανικών στο Σ.Α. Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας υπό την σημερινή του σύσταση είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη, προβληματιζόμαστε για τους λόγους που οι συνάδελφοί μας δεν θέλησαν να μετέχουν στις τελευταίες αυτές προσκλήσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υφίσταται εκβιασμός ή άλλη παρενόχληση θεμιτή ή αθέμιτη, νόμιμη ή αντιδεοντολογική.

Οι παραιτήσεις όμως τόσο της Προέδρου, όσο και ενός άξιου συναδέλφου μέλους του Συμβουλίου, επιτείνουν αυτούς τους προβληματισμούς.

Το χειρότερο όλων, εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες Διπλωματούχοι Μηχανικοί αδυνατούμε να παρέμβουμε, να διερευνήσουμε το θέμα και να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας θεσμικά και ουσιαστικά, διότι ο ιστορικός μας Σύλλογος επί σειρά ετών είναι ανύπαρκτος.

Είμαστε όμηροι εδώ και 5-6 χρόνια κάποιων συναδέλφων που δεν δέχονται να παραιτηθούν ώστε να γίνουν εκλογές και να υπάρξει νόμιμο Συμβούλιο και Προεδρείο του ιστορικού συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Π.Ε. Λακωνίας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είναι ηθελημένα από κάποιους ανενεργός & καθοδηγούμενος. Επειδή πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι διότι πλήττονται κατάφωρα τόσο τα συμφέροντα μας όσο και τα δικαιώματά μας , είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για εισαγγελική παρέμβαση ώστε να οριστεί σύμφωνα με τον νόμο προσωρινό Συμβούλιο που θα πραγματοποιήσει εκλογές.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι λόγω της μη συνεδρίασης του Συμβουλίου σημαντικά έργα στη Λακωνία θα έχουν πρόβλημα προθεσμιών. Για τον λόγο αυτό οι παραιτήσεις τόσο της Προέδρου Βασιλικής Τζανετέα, όσο και του μέλους και συναδέλφου Σπύρου Τζινιέρη, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής θα πρέπει να αρχίσει άμεσα τις συνεδριάσεις, πρώτον διότι άπαντες οι συνάδελφοι (τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη) τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης μας και δεύτερον διότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη και χρηματοδότηση σημαντικών κτιριακών έργων στην Λακωνία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr