Δημοτικές εκλογές: Η προσέγγιση μόνο ατόμων δημοφιλών με απώτερο κέρδος το σταυρό είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, εγωκεντρική και αντιπροσωπεύει τις παθογένειες του πολιτικού κόσμου που έχουν αφήσει την πόλη της Σπάρτης αναξιοποίητη, τώρα χρόνια πολλά …

Γράφει ο Αλέξανδρος Νεόφυτος

Μικροπολιτική και Παραπολιτικά

Τα δύο παραπάνω είναι που πρυτανεύουν στην πόλη της Σπάρτης, ιδιαίτερα μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Οι υποψήφιοι για τη Δημαρχία αναμένεται να είναι, συνολικά, έξι (ίσως κι επτά). Δούκας, Αργειτάκος, Τζανετέα, Βακαλόπουλος, Βαλιώτης, Βουνάσης.

Ένα διαρκές αναστάτωμα επικρατεί, με ονόματα και λίστες, για τη συμπλήρωση του κάθε συνδυασμού. Παραφιλολογίες, αδράνεια και ανούσιες προσεγγίσεις επικρατούν στους δρόμους της πόλης. Το μόνο που προσφέρουν στο προσκήνιο μέχρι στιγμής, όλοι οι παραπάνω, είναι «παραπολιτικά». Προτάσεις και το σχέδιο ανάπτυξης για τον Δήμο, δεν έχουν παρουσιαστεί από κανένα συνδυασμό. Μοναδική έγνοια να βρεθούν άτομα για το ψηφοδέλτιο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, ναι, προηγείται η στελέχωση και μετά ο προγραμματικός σχεδιασμός. Αυτή όμως είναι η άποψη του χθες, του παλιού, του σκουριασμένου συστήματος, που αναλώνεται μόνο σε πρόσωπα και δεν γονιμοποιεί ιδέες. Η προσέγγιση μόνο ατόμων δημοφιλών με απώτερο κέρδος τον σταυρό είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, εγωκεντρική και αντιπροσωπεύει τις παθογένειες του πολιτικού κόσμου που έχουν αφήσει την πόλη της Σπάρτης αναξιοποίητη, τώρα χρόνια πολλά.

Η νέα τάση θέλει ιδέες, θέλει προτάσεις, θέλει όραμα ρεαλιστικό κι όχι φανφάρες και ουτοπία. Σημαντικό, να μπορούσε ένας συνδυασμός να ξεκινήσει με έναν βασικό κορμό απόψεων και προτάσεων και βάσει αυτού να προσεγγίσει τους υποστηρικτές του. Υποστηρικτές που θα συμπλήρωναν τα ψηφοδέλτια, υποστηρικτές στη βάση.

Ποια είναι ή ποια θα έπρεπε να είναι η επικοινωνιακή στρατηγική προσέγγισης του ψηφοφόρου από κάθε συνδυασμό; Προσέγγιση στη βάση ενός πλαισίου προτάσεων ή προσέγγιση μέσω πελατειακών εξαρτήσεων και παραγωγή μόνο δημοσίων σχέσεων;

Βρισκόμαστε ήδη 9 μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές κι ακόμα ένα πλαίσιο προτάσεων δεν έχει παρουσιαστεί για το Δήμο Σπάρτης. Το πλαίσιο πρέπει να επικοινωνείται όσο το δυνατόν νωρίτερα, να έχει χρόνο να «ζυμωθεί» και να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας, μέχρι να πάρει τη τελική του μορφή. Δεν χρειάζεται ένα πλαίσιο να είναι αψεγάδιαστο ή να μην επιτρέπει αλλαγές στη συνέχεια της διαβούλευσης. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία της πολιτικής και της δημοκρατίας, ανταλλαγή απόψεων και διαμόρφωση προτάσεων.

Καλές οι δημόσιες σχέσεις, η προβολή, οι φωτογραφίες, όλα χρειάζονται σε μια προεκλογική περίοδο, αλλά θα πρέπει και το «προϊόν» που λανσάρεται να αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη ποιότητα, πρόθεση και όραμα.

Οι απόλυτοι αριθμοί και τα εκλογικά σενάρια

Στις τελευταίες εκλογές του 2019 στον Δήμο Σπάρτης τα έγκυρα ψηφοδέλτια την Α’ Κυριακή ήταν 19.759. Εξ αυτών ο συνδυασμός του κ. Αργειτάκου συγκέντρωσε 7.830, του κ. Δούκα 6.042, του κ. Βαλιώτη 4.631 και του κ. Βουνάση 1.256.

Σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κάλπη, ο αριθμός συμμετοχής, θα πέσει, συμπαρασύροντας το μέτρο για κάθε έδρα σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι λόγοι :

  • Μείωση του πληθυσμού βάση της τελευταίας απογραφής.
  • Πολλοί ετεροδημότες δεν θα προσέλθουν λόγω αυξημένου κόστους μετακίνησης.
  • Δυσαρεστημένοι πολίτες με τις τελευταίες Δημοτικές Αρχές.
  • Η τάση της αποχής, λευκών και άκυρων που παρατηρείται με ανοδική πορεία σε όλες τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.

Με βάση τα παραπάνω είναι πολύ πιθανόν τα έγκυρα ψηφοδέλτια να είναι λιγότερα από 18.000, ίσως και κάτω από 17.500.

Ξεκινώντας με το συνδυασμό του Αλέκου Βουνάση, υπολογίζεται ότι λόγω συγκεκριμένης ιδεολογικής τοποθέτησης, ενδέχεται να κρατήσει ψηλά τη συσπείρωση στη βάση του συνδυασμού και να βρίσκεται κοντά στα 1.000 ψηφοδέλτια.

Αντίστοιχα ο Βαγγέλης Βαλιώτης έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι συντονίζει έναν συνδυασμό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ξέρει να διαμορφώνει τη δυναμική ώστε να οδηγηθεί κοντά στο όριο των 4.000 ψηφοδελτίων. Δυναμική η οποία είναι ικανή να τον οδηγήσει και στη Β’ Κυριακή.

Ο Σταύρος Αργειτάκος στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσε 7.830 ψηφοδέλτια αλλά δείχνει να έχει φθορά. Μετά από δύο διαδοχικές χαμένες εκλογικές διαδικασίες, με την Ά Κυριακή να είναι το απόλυτο φαβορί, κατάφερε… να μην εκλεγεί.

Πλέον, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλους 3 υποψήφιους όπως προηγουμένως, αλλά άλλους 5 υποψήφιους. Μαθηματικά η διασπορά ψήφων είναι αναπόφευκτη.

Ο Πέτρος Δούκας, αν τελικά καταφέρει να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο, μετά τις μεγάλες απώλειες που έχει δεχτεί, θα είναι αξιοπρόσεκτο εάν καταφέρει να προσεγγίσει έστω και τους μίσους από πριν 4 χρόνια, δηλαδή κοντά στους 2.500 - 3.000. Ο εν ενεργεία Δήμαρχος, βέβαια, πάντα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια των Σπαρτιατών, με την παράταξη Δούκα, με 1086 σταυρούς. Μεγάλο το έρεισμά του στους νεαρούς υποψήφιους και ψηφοφόρους.

Η Ντία Τζανετέα είναι η πρώτη περιφερειακή σύμβουλος για τη Λακωνία με την παράταξη Τατούλη, με 10.392 και πρώην αντιπεριφερειάρχης. Σίγουρα διεκδικεί μεγάλο μέρος της πίτας και πιο σαφή εικόνα θα υπάρχει όταν ανακοινωθούν τα άτομα που θα την πλαισιώσουν.

Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, οι υποψήφιοι της κεντροδεξιάς πλευράς καλούνται να δώσουν μια μάχη για τους σταυρούς. Οι 4 υποψήφιοι που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό - ιδεολογικό χώρο και απευθύνονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ίδια δεξαμενή ψήφων θα πρέπει να υπερβούν εαυτόν.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αυθεντία σε εκλογικές διαδικασίες ή να έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτές, καθώς, κι ένας αδαής θα καταλάβαινε πως με αυτά τα δεδομένα ούτε οι αριθμοί, ούτε τα κουκιά «βγαίνουν».

Μπορεί να συμμετάσχουν νέα και άφθαρτα άτομα;

Μετά την τελευταία απογραφή και την μείωση του πληθυσμού, το Δημοτικό Συμβούλιο από 41 έδρες έως τώρα, θα έχει στην επόμενη σύνθεση μόλις 35 έδρες. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα φθάσουν στις κάλπες 6, τουλάχιστον, παρατάξεις, οι 6 από τις 35 έδρες πάνε στον επικεφαλής του συνδυασμού. (Μοναδική προϋπόθεση να βρίσκεται κάθε συνδυασμός άνω του 3%, πράμα σχεδόν βέβαιο).

Το κάθε ψηφοδέλτιο θα απαρτίζεται από περίπου 120 – 150 άτομα. Με απλές πράξεις γίνεται κατανοητό ότι παραπάνω από 850 υποψήφιοι θα μονομαχήσουν για μόλις 29 έδρες. Αυτό λοιπόν μόνο ενθαρρυντικό δεν μπορεί να είναι για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα πολιτικά δρώμενα.

Μια σύγχρονη παράταξη, αν θέλει όντως να πρωταγωνιστεί, θα πρέπει να έχει δημιουργήσει στους κόλπους της ένα περιβάλλον όπου να είναι όλοι χρήσιμοι. Μια παράταξη ξεκινάει πρώτα με τη δομή της. Φτιάχνει επιτροπές, υπό-ομάδες, τομείς, που η κάθε μια δραστηριοποιείται σε ξεχωριστό κλάδο. Προσεγγίζει τα αντίστοιχα προβλήματα και κωλύματα και διαμορφώνει τις πιο εφικτές λύσεις. Αν η κάθε υπό-ομάδα λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει ρόλος για όλους και σαν αποτέλεσμα έχει να προκύψει ένα ευρύ πλαίσιο αναγέννησης και ανάπτυξης. Αυτό το πλαίσιο θα είναι που θα προσεγγίσει και τους περισσότερους υποστηρικτές.

Όλοι δεν μπορούν να εκλεγούν... Μπορούν όμως τα άτομα με όραμα και θέληση για το αύριο να έχουν τον δικό τους ρόλο μέσα στον κάθε συνδυασμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr