Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος*

Μια δυστοπική κατάσταση σταδιακά αναδύεται από την άσκηση πολιτικών στη χώρα μας με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους πολίτες. Η αδυναμία αντιμετώπισης της τριπλής οικονομικής, οικολογικής και υγειονομικής κρίσης, η πρωτοφανής αναποτελεσματική χρηματοοικονομική διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας και η αύξηση του δανεισμού χωρίς καμία πρόνοια για τη ρύθμιση της αγοραστικής δύναμης έχουν δημιουργήσει ανεπανάληπτη δυσχέρεια για τις κοινωνικές ομάδες και ιδίως για τις πιο ευπαθείς.

Η ακρίβεια σε όλα τα είδη, και ιδιαίτερα στα καύσιμα και στα τρόφιμα, συναντά την ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών από το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ξεδιπλώνει καθημερινά τις πτυχές του, απαντά τις δημοσιογραφικές διώξεις και τη μεθόδευση επί αυτών. Ανάμεσα σε όλα αυτά, με δεδομένη τη διαρκώς διευρυνόμενη αγανάκτηση αλλά και ανησυχία των πολιτών για ένα διαρκώς επιδεινούμενο μέλλον, ένα ερώτημα διατυπώνεται ολοένα και περισσότερο στα χείλη των πολιτών: «Είναι αναπόφευκτη η πολιτική αλλαγή;»

Η γενικευμένη ακρίβεια, η οποία δεν αναχαιτίζεται λόγω της μη λήψης κατάλληλων πολιτικών μέτρων, δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενή αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες. Ο προβληματισμός για το παρόν και η επιφυλακτικότητα για το μέλλον, όπως αποτυπώνονται σε μεγάλη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, εστιάζεται σε,

  • ανασφάλεια και φόβο για την οικονομική κατάσταση,

  • αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος,

  • περιορισμό των δαπανών ένδυσης-υπόδησης και δαπανών ψυχαγωγίας και ταξιδιών,

  • περιορισμό αγοράς βασικών καταναλωτικών αγαθών,

  • περιορισμό εορταστικών δώρων και προϊόντων και μείωση εορταστικής δαπάνης.

Φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ή κάνει ότι δεν βλέπει τα παραδείγματα άλλων χωρών της Ευρώπης εναντίον της ακρίβειας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού με την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, τη μείωσή του στα υπόλοιπα τρόφιμα αλλά και το πάγωμα των ενοικίων και εξώσεων.

Στο φλέγον θέμα των υποκλοπών, καθώς οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο Νάσος Ηλιόπουλος καταγγέλλει ότι κανένας άλλος πολιτικός φορέας από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα δεν είχε επιχειρήσει να εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις στην κομματική αντιπαράθεση. Τα δημοσιεύματα που φέρνουν συνεργάτη του Μεγάρου Μαξίμου να παρενέβη απροκάλυπτα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους Vodafone και Wind, ζητώντας να μη βοηθήσουν τις έρευνες της ΑΑΔΕ, επιδεινώνουν το ήδη οξυμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα αυτό. Η κυβερνητική αντίδραση είναι μόνο να επιχειρεί -όχι με ξεκάθαρες τοποθετήσεις- να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς αποκαλύψεις νέων λιστών παρακολουθούμενων που δημοσιεύονται από την εφημερίδα Documento.

Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς, στη δημοσιογραφία και στον καλλιτεχνικό χώρο οι εξελίξεις είναι δυσμενείς: Οι στοχοποιήσεις δημοσιογράφων, όπως με την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ περί μη ανανέωση της σύμβασης της δημοσιογράφου Δήμητρας Σέκη, καταγγέλθηκαν από την ΕΣΗΕΑ και τον Σύλλογο των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η κατάφωρη υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών από το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης καταγγέλλεται από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο που στέκεται στο πλευρό των καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Στον χώρο της υγείας η λειτουργία των νοσοκομείων τινάζεται στον αέρα από την πολιτική επιλογή της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής τους. Οι διαμαρτυρίες των ιατρών, νοσηλευτών καθώς και ασθενών και των γονέων τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» εντείνονται, καθώς τα νοσοκομεία αυτά υπολειτουργούν σε τραγικό βαθμό εξαιτίας του σταδιακού ξηλώματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην εκπαίδευση των ιατρών η καταγγελία για σαφή υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και ιδιωτικοποίηση της Ιατρικής του ΑΠΘ, που αναφέρεται στην υποβάθμιση της κλινικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία υπεράριθμων Τμημάτων φοιτητών, δείχνει ότι το επίπεδο σπουδών των ιατρών υποβαθμίζεται για χάρη των παράλληλων προγραμμάτων σπουδών.

Το μόνο τέλος απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα και δυσχεραίνουν τη θέση των ευπαθών ομάδων θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει -με δίκαιο τρόπο όμως- τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί. Η ώρα της επαναφοράς στις εφαρμογές των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτικών έχει πλησιάσει. Ο κεντρικός συλλογικός στόχος για τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και τελικά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι ένας και μόνο: Η επικείμενη πολιτική αλλαγή.

(*) Ο Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας και διδάσκων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr