Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Ο τρομακτικός σεισμός που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα της γειτονικής μας Τουρκίας, αλλά και της φίλης Συρίας, με τα χιλιάδες θύματα και τις συγκλονιστικές ανθρώπινες τραγωδίες, έφερε στο προσκήνιο, γι’ άλλη μια φορά, το υποκριτικό πρόσωπο της Δύσης.

Κι αυτό γιατί τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη έχουν εκδηλώσει ένα μονόπλευρο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον προς την Τουρκία, αποστέλλοντας ειδικές μονάδες διάσωσης, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ δεν φείδονται δηλώσεων συμπάθειας και αλληλεγγύης προς ένα καθεστώς που μέχρι πρόσφατα καταγγελλόταν ως αντιδημοκρατικό, αυταρχικό, αλαζονικό κι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την ειρήνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η διεθνής συμπάθεια σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις είναι αναγκαία και δείχνει στην πράξη την πίστη των θεσμών και των προσώπων στην υπόθεση της ειρηνικής συμβίωσης και της καλής γειτονίας μεταξύ των λαών ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή και θρησκεία.

Την ίδια στιγμή, όμως, που παρακάμπτονται «οι αμαρτίες» του καθεστώτος Ερντογάν για να βοηθηθεί ο τουρκικός λαός, η Δύση «ξεχνάει» πως εξίσου καταστροφικά και φονικά ήταν τα αποτελέσματα του σεισμού στην πολύπαθη Συρία, η οποία επί 7 χρόνια υφίσταται τις συνέπειες ενός ξενοκίνητου εμφυλίου πολέμου με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι δυτικοί έχουν επιβάλλει αυστηρό εμπάργκο στις προμήθειες και τη διακίνηση αγαθών από και προς τη Συρία, που χρειάστηκε διεθνής κατακραυγή για να αρθεί έστω και περιορισμένα για να χορηγηθεί βοήθεια και προς τους Σύρους σεισμόπληκτους.

Το επιχείρημα των δυτικών κυβερνήσεων γι’ αυτή την ασυγχώρητη βραδύτητα ήταν πως: «Αν αρθεί το εμπάργκο θα είναι σαν να αναγνωρίζουμε εμμέσως το καθεστώς Άσαντ!». Αιδώς Αργείοι!

Η μονομέρεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού είναι τόσο καταλυτική ώστε στη χώρα μας να δημιουργούνται επιτροπές αλληλεγγύης και βοήθειας ΜΟΝΟ προς τον τουρκικό λαό, ενώ οι Σύριοι με τους οποίους είχαμε πάντοτε ιστορικές, ειλικρινείς φιλικές σχέσεις έχουν μείνει στο περιθώριο!

Δυστυχώς η Δύση της Δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της δικαιοσύνης αποδείχτηκε υποκριτική χρησιμοποιώντας «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με τη βοήθεια στους δύο πληγέντες σεισμόπληκτους λαούς.

Η αργοπορημένη ανακοίνωση για τη μερική άρση του εμπάργκο προς τη Συρία απλά επιβεβαίωσε την ιδιοτελή δυτική υποκρισία που έβαλε τις πολιτικές επιδιώξεις πάνω από τον ανθρώπινο πόνο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr