Γράφει ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος

Ξέρετε πώς ένιωσα παρακολουθώντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Πρωταγωνιστές»; Σαν να πάτησαν το κουμπί σε ένα πλυντήριο που πέταξαν μέσα του ανθρώπινα κορμιά και ο κάδος να γυρίζει με ταχύτητα.

«Στα Τέμπη η χώρα συγκρούστηκε με τις αμαρτίες της», είπε πολύ γλαφυρά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όχι, ωραίο μου πλυντήριο. Τι «μάρκα» είσαι άραγε !!!

Το όμορφο εκείνο βράδυ με το ζεστό περιβάλλον, με την εξομολογητική κατάνυξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκε με την ευθύνη του, εσύ με τη δημοσιογραφία, κι οι δυο σας με την αξιοπρέπεια.

Αποφάσισαν να κάνουν δύο φίλοι από τα παλιά µια συγκεκριμένων ορίων συζήτηση μπροστά στις κάμερες, επιχειρώντας ταυτόχρονα να σκηνοθετήσουν πέρα από τον ωραιοποιημένο εαυτό τους και την προβληματική που πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία μετά το δυστύχημα στα Τέµπη.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος η εκπομπή να στηθεί µε την έννοια της προετοιμασίας του Μητσοτάκη από τον Θεοδωράκη. Το κοστούμι που ταιριάζει στον Μητσοτάκη φρόντισαν να ράψουν, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε.

Οι δυο τους εκπέμπουν άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος και ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε προετοιμασία.

Ξέρεις βέβαια τι είναι, να δίνει συνέντευξη ο πιο αδίστακτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης! Τι άραγε θα έπρεπε να κάνει ο δημοσιογράφος;

Ένα μικρό παιδί του Δημοτικού να ρωτήσεις, χαμογελώντας θα σου πει ότι πρέπει να ρωτήσει, όχι να κάνει δημόσιες σχέσεις.

Επί του πρακτέου, Σταύρο, και ένα παιδάκι θα σου ανέφερε τις ερωτήσεις «που ξέχασες»:

  • Ποιος και γιατί αποφάσισε να αφήσει τα τρένα να κινούνται «στα τυφλά»; Γιατί επί 4 χρόνια δεν επισκευάστηκε η τηλεδιοίκηση που λειτουργούσε ως τον Ιούλιο του 2019;
  • Τι θα εγκαινιάζατε άραγε στη Θεσσαλονίκη 10 ώρες μετά το δυστύχημα, όταν η τηλεδιοίκηση στους 4 από τους 8 σταθμούς εκείνης της γραμμής δε λειτουργούν;
  • Θα κάνετε επαναδιαπραγμάτευση με τους Ιταλούς; Μα η κυβέρνησή σας τούς χάρισε τουλάχιστον 500 εκατ. € επενδύσεων που προέβλεπε η αρχική σύμβαση!
  • Λέτε ότι όλοι έστειλαν «καμπανάκια» μετά το ατύχημα, μα οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει με σειρά από εξώδικα ζητώντας να δράσετε «πριν θρηνήσουμε θύματα»;

  • Για πόσα χρήματα χάσαμε 57 νέους ανθρώπους; Πόσες τηλεδιοικήσεις κοστίζει ένα Predator;
  • Πόσο θα κόστιζε η επισκευή του κέντρου τηλεδιοίκησης Λάρισας που κάηκε στην πυρκαγιά στις 29 Ιουλίου 2019;
  • Γιατί προσελήφθη σταθμάρχης εκτός ορίου ηλικίας, γιατί αλλάξατε το όριο ηλικίας μετά τον διορισμό του ώστε να τον νομιμοποιήσετε, γιατί τοποθετήθηκε ένας σταθμάρχης με προϋπηρεσία πέντε ημερών στον πιο κομβικό σταθμό τρένων της χώρας; Ποιος τοποθέτησε τον σταθμάρχη; Ποιος τον διόρισε παράνομα; Αν δεν μπορεί αυτό να το μάθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ποιος μπορεί;
  • Θα ξανακάνατε σήμερα την δήλωση στη Βουλή; «Εμείς μετράμε στρέμματα, εσείς φέρετρα».

  • Τρένα που συγκρούονται στην ίδια γραμμή, 18.000 νεκροί εκτός ΜΕΘ, γέφυρες με ρωγμές, Αττική Οδός κλειστή στο πρώτο χιόνι, 1,3 εκατ. στρέμματα καμένα με 2 μποφόρ, μετρό που μπάζει νερά. Τελικά, αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Αυτό είναι το «Μένουμε Ευρώπη» που είχατε σημαία κάποτε;
  • Είναι ηθικό - νόμιμο μπορεί να είναι - ο εισαγγελέας Ντογιάκος να ερευνά μία υπόθεση ευθύνης του υπουργού μεταφορών Καραμανλή, όταν ο γιος του ήταν υπάλληλός του;

Είναι όντως πολλές, όχι δεν τις ξέχασες, δεν ήθελες να τις κάνεις,

Οι ερωτήσεις αυτές δε διεκδικούν καμία πρωτοτυπία ή οξυδέρκεια. Είναι οι ερωτήσεις που απλά και φυσικά θα έκανε στον Πρωθυπουργό κάθε ασκούμενος σπουδαστής δημοσιογραφικής σχολής, εσύ όμως δεν τις έκανες.

Έκανες όμως ό,τι είναι δυνατόν οι «Πρωταγωνιστές» να γίνουν κομπάρσοι στο θέατρο της συγκάλυψης, πλυντήριο ξεπλύματος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Δυστυχώς για σένα Σταύρο Θεοδωράκη.

Το ποτάμι της πολιτικής αλλαγής με αλλαγή πολιτικής και δικαιοσύνη παντού δεν μπορεί να το σταματήσει πλέον κανείς.

Το δίδυμο Μητσοτάκη – Θεοδωράκη είναι οι πρωταγωνιστές της τελευταίας πράξης της κυβέρνησης που απέρχεται. Πιθανόν να είχατε την πεποίθηση ότι µε μερικές κάμερες και νεφελώδεις ρήσεις ο κόσμος σε ρόλο θεατή πάντα μπορεί να μπερδευτεί ή ακόμα και να συμπαθήσει. Δεν γνωρίζω τι είναι εκείνο που οδήγησε τους επικοινωνιολόγους του Μητσοτάκη να στήσουν αυτή την παράσταση, είναι μάλλον σε παράκρουση ή σε αδιέξοδο για να πιστεύουν ότι το κοινό μπορεί να αντέξει δύο Μητσοτάκηδες σε µία εκπομπή.

Στη δύσκολη για τον Μητσοτάκη περίοδο ο Σταύρος βάζει πάλι πλάτη για να στηρίξει έναν πολιτικό χώρο που βρίσκεται σε σύγχυση και πιθανόν κάποια στιγμή να θελήσει να εξαργυρώσει τις μετοχές του.

Στον απόηχο αυτής της συνέντευξης «το πλυντήριο» τελικά δεν δούλεψε καλά. Θα ήταν καλό να αποσυρθείς, όπως αποσύρθηκες και από την πολιτική γιατί δεν έχεις πλέον τίποτα να προσφέρεις σε τούτο το λαό.

Τελικά από όλη αυτή την παράσταση με τις πολλές κάμερες προσπάθησαν απεγνωσμένα, ο μεν Μητσοτάκης να µας κάνει να ξεχάσουμε τι πρωθυπουργός είναι και ο δε Θεοδωράκης µας θύμισε τι δημοσιογράφος ήταν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr