Γράφει ο Βασίλης Βρουλίτης*

Πριν μπει στο παραβάν και ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς ας σκεφτεί δύο πράγματα:

Πρώτον, ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι, παρά τη σκληρή δουλειά του, δεν μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του και, μάλιστα, κινδυνεύει να πεταχτεί έξω από την παραγωγική δραστηριότητα, να περάσει στην ανεργία και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Δεύτερον, πώς με την ψήφο του θα μπορέσει να στείλει μήνυμα στους υπεύθυνους πως δεν είναι διατεθειμένος ν' αποδεχτεί μοιρολατρικά την προδιαγεγραμμένη πορεία προς την καταστροφή του.

Δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ για να καταλήξει στο συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται. Από την πολύχρονη πείρα του έχει αντιληφθεί πως υπεύθυνη για τη συνεχή μείωση του εισοδήματός του, που επιδρά δραματικά στη ζωή του, είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ευθύνεται για:

  • Τις πολύ υψηλές τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων- σπόρους, λιπάσματα, φάρμακα, αρδευτικό νερό, αγροτικό ρεύμα, καύσιμα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά. - που επιβάλλουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές προκειμένου να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη.
  • Τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγούγια όλα τα προϊόντα που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι - τα οποία, στη συνέχεια, μεταπωλούνται πανάκριβα στους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων - προκειμένου να διασφαλίσουν υψηλή κερδοφορία.
  • Την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώνει κανονικά τον παραγωγόγια τις καταστροφές που υπόκειται η παραγωγή του, ή το παραγωγικό του κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι πληρώνει πολύ υψηλά ασφάλιστρα.
  • Την αρπαχτή των τραπεζώνπου επιβάλλουν απαράδεκτους όρους δανεισμού στους παραγωγούς, χρεώνοντάς τους μέχρι τον λαιμό κι απειλώντας να κατασχέσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους.
  • Τη ληστρική επιδρομή του κράτουςπου φορτώνει τον παραγωγό με φόρους και άλλα χαράτσια, προκειμένου να μαζεύει χρήματα τα οποία διαθέτει για την εξυπηρέτηση των «επενδυτικών» σχεδίων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τώρα, πλέον, ξέρει καλά ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς ότι αυτήν την πολιτική εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις - δεξιές, κεντρώες, «αριστερές» - και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Την εφάρμοσαν όλες οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κι όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Γιατί όλες αυτές οι κυβερνήσεις ήταν ταγμένες να υπηρετούν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε συγκυριακό το γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν επί της ουσίας και πολλές φορές ψηφίζουν μαζί μέτρα που παίρνονται σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, είτε στη χώρα μας είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν την ίδια αρνητική θέση έναντι των αιτημάτων επιβίωσης της αγροτιάς και την ίδια κατασταλτική αντιμετώπιση των δίκαιων αγώνων της.

Για παράδειγμα, μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ:

  • Ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Προώθησαν με τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ την «απελευθέρωση του γάλακτος», που μείωσε την τιμή παραγωγού, την «αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού», που χαντάκωσε τις αγροτικές συντάξεις.
  • Προσυπέγραψαν την απόφαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσίαπου τ' αποτελέσματά της τα πληρώνουν ιδιαίτερα οι παραγωγοί φρούτων και γενικότερα ο αγροτικός κόσμος, ο ελληνικός λαός.
  • Αρνούνται το αγροτικό αγωνιστικό αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα,προτάσσοντας τον μονόδρομο της ΚΑΠ της ΕΕ.

Και, βεβαίως, όλες οι κυβερνήσεις - και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - αντιμετώπισαν με την καταστολή των ροπαλοφόρων των ΜΑΤ και τις ποινές των «αγροτοδικείων» τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Όχι μόνο στον τομέα της αγροτικής πολιτικής αλλά γενικότερα και συνολικά η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και μαζί:

  • Ψήφισαν το Ταμείο Ανάκαμψηςπου είναι ένα νέο υπερμνημόνιο, μέσω του οποίου θα μπουκώνουν με χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πάλι θα το πληρώσει ο λαός.
  • Προωθούν την «απελευθέρωση» της Ενέργειαςκαι την «πράσινη ανάπτυξη» που μετατρέπουν την Ενέργεια σε πανάκριβο και απρόσιτο για τον λαό εμπόρευμα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα κέρδη των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.
  • Διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσειςλαϊκών κατοικιών για να κερδοσκοπούν ασύστολα οι τραπεζίτες και τα funds.

Όλα μαζί τα αστικά κόμματα τα κάνουν κι ας ισχυρίζονται πως έχουν «μεγάλες διαφορές» μεταξύ τους κι ας τσακώνονται στα λόγια για κάποια ασήμαντα και παραπλανητικά. Αλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%, ενώ από κοινού απέρριψαν όλες τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για στήριξη των λαϊκών αναγκών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, κόμματα που θέλουν να εμφανίζονται διαφορετικά από εκείνα που κυβέρνησαν, αλλά δεν απορρίπτουν καθαρά τη συμμετοχή τους σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, ενώ οι επικεφαλής τους έχουν στηρίξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντίστοιχα.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο βιοπαλαιστής αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς δεν έχει κανέναν λόγο να ψηφίσει στις εκλογές ένα από τα αστικά κόμματα, τα οποία υπηρετούν και στηρίζουν την πολιτική που ευθύνεται για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και δυσκολεύουν διαρκώς τη ζωή του. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να στείλει μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και, ταυτόχρονα, ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Ψήφο στο ΚΚΕ, λοιπόν, διότι:

  • Είναι το κόμμα που στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ψαράδων και μελισσοκόμων.Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του δουλευτή της γης και της θάλασσας, του κτηνοτρόφου, έναν αγωνιστή του μεροκάματου και της ζωής, που δίνει μάχη για την επιβίωση, δουλεύοντας μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας. Και ταυτόχρονα, έναν παραγωγό που με τα προϊόντα που παράγει μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων, του λαού μας.
  • Είναι το κόμμα που παλεύει μαζί με τον αγρότη στα μπλόκα και στις άλλες κινητοποιήσεις, όπως και μέσα στη Βουλή, για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων του. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τις αγροτικές διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής και όλες τις άλλες που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της αγροτιάς.
  • Είναι το κόμμα που δηλώνει καθαρά και ξάστερα ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση.Το ΚΚΕ εξηγεί ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές θα συνεχίσει την πολιτική η οποία οδηγεί στη μεγάλη ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, σε νέες λαϊκές θυσίες για να εξασφαλιστούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα και να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ, σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ειρηνική ζωή του λαού μας.
  • Είναι το κόμμα που μπορεί να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί εντολή αγωνιστικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Είναι εντολή έντασης των προσπαθειών για δυνάμωμα των αγώνων ώστε να μπει φρένο στα νέα και χειρότερα που έρχονται και ν' ανοίξει ο δρόμος για τα καλύτερα που ελπίζει ο λαός. Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής». Κι όσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ στον λαό και στη Βουλή, τόσο πιο μεγάλοι θα είναι οι αγώνες και τόσο πιο ισχυρές οι λαϊκές αντιστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
  • Είναι το κόμμα που με το Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης που προβάλλει δίνει προοπτική ενός καλύτερου αύριο στην αγροτιά, όπως και σε όλο τον λαό

(*) Αγρότης - Υποψήφιος Βουλευτής Λακωνίας με το ΚΚΕ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr