Γράφει ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος*

Το ζήτημα της στρατηγικής, του προσανατολισμού και του σχεδίου ανοίγει εκ των πραγμάτων όσο η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε συντεταγμένη πορεία. Και ορθώς. Για την Αριστερά, για το μεγαλύτερο κόμμα του δημοκρατικού χώρου, θα ήταν εγκληματικό και συνταγή βέβαιης αποτυχίας να αναλωθεί η κουβέντα στα πρόσωπα. Τα πρόσωπα θα πρέπει να εκφράσουν πολιτικές πλατφόρμες. Για το κόμμα, τη συγκυρία, τις αντιθέσεις που αναδεικνύονται στη νέα εποχή, την οικονομία, τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις που θέλει να επιτύχει, τις προκλήσεις που καθίστανται κυρίαρχες, όπως οι ανισότητες, η κλιματική κρίση, η εργασιακή επισφάλεια, η κυριαρχία της λογικής του ατομισμού και των μειωμένων προσδοκιών.

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει αριστερά ή στο κέντρο; Είναι το ερώτημα που προβάλλει και θα εντείνεται το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Το επίδικο, ωστόσο, είναι εάν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί στην κοινωνία. Από το 2019 έως σήμερα το κόμμα μαζικοποιήθηκε, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα. Η ένταξη δεκάδων χιλιάδων νέων μελών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν καθρεφτίστηκε στην κοινωνία, στα σωματεία, στα πανεπιστήμια, στα επιμελητήρια, στους μαζικούς φορείς. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ -σε μια άλλη πράγματι εποχή και συνθήκη- εκτοξεύτηκε από το 5% στην κυβέρνηση, το κόμμα είχε ενεργά μέλη και υποστηρικτές στη βάση της κοινωνίας, διαδικασία που το τροφοδότησε με νέα στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο.

Πώς μπορεί σήμερα σε αυτές τις συνθήκες η ανάδειξη νέου προέδρου, ηγετικής ομάδας και οργάνων να μετατρέψει την ήττα σε δυναμική επιστροφής σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική σκηνή ως κόμμα που διεκδικεί την εξουσία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τις συλλογικές διαδικασίες που έπονται, σε συνάρτηση με τον ειλικρινή και ανοιχτό απολογισμό. Αν η στροφή χαρακτηριστεί αριστερή, κεντρώα, κεντροαριστερή, μικρή σημασία έχει. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να περιγράφουμε πού θέλουμε να πάμε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και πώς θα μετατρέψουμε ξανά την εναλλακτική πρόταση εξουσίας σε πλειοψηφικό ρεύμα.

(*) Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr