Γράφει ο Λεωνίδας Αριανάς*

Πριν λίγoυς μήνες, δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, στα οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο έλλειμα στο ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων από το 1931 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής, ο πληθυσμός του νομού Λακωνίας εναρμονίζεται με τη συνολική εικόνα της χώρας και παρουσιάζει μείωση πληθυσμού της τάξης του 5,2%. Στον δε Δήμο Σπάρτης, παρουσιάζεται ποσοστιαία μείωση 6,64%. Σαν απόλυτα νούμερα, η μεγαλύτερη μείωση στην Π.Ε. Λακωνίας εμφανίζεται στο Δήμο Σπάρτης (2.341 άνθρωποι), ενώ σαν ποσοστό στον Δήμο Ελαφονήσου (12,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστη είναι η μεταβολή στον Δήμο Μονεμβασίας όπου παρατηρείται διαφορά στην απογραφή μόνο 127 ατόμων και συνολικού ποσοστού 0,58% του Δήμου σε σύγκριση με την Απογραφή του 2011.

Από τα δεδομένα της Απογραφής, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, είναι έκδηλο και προφανές το σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρη η χώρα αλλά και η Λακωνία. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία, ένας στους τρείς κατοίκους της χώρας είναι άνω των 60 ετών! Τέλος, ενδεικτική της κρίσης που διανύουν οι οικογένειες, είναι και η εικόνα των νοικοκυριών της απογραφής, όπου παρατηρούμε τρομακτική αύξηση διαζευγμένων και σε διάσταση οικογενειών.

Έχοντας θορυβηθεί από τα αποτελέσματα, αλλά και επειδή έχω μεγάλη ευαισθησία σε θέματα οικογένειας και παιδιών καθώς η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο και πιο ζωντανό κύτταρο μιας κοινωνίας, προτείνω μέσα από το συνδυασμό "Σπαρτη Μπροστά" ορισμένα σημαντικά μέτρα για την πρόληψη της υπογεννητικότητας αλλά και την ενίσχυση των οικογενειών, εκμεταλλευόμενοι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της χώρας αλλά και ιδίους δημοτικούς πόρους ώστε να αντληθούν τα απαραίτητοι κεφάλαια, προκειμένου να υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Τη σύσταση Γραφείου Υποστήριξης Οικογένειας στο Δήμο Σπάρτης, το οποίο θα ενημερώνει για όλες τις δέσμες ενεργειών του Δήμου σχετικά με τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, θα προσφέρει με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξη και συμβουλευτική σε θέματα και προβλήματα οικογένειας (Σχολή Γονέων). Ακόμη, θα αναλαμβάνει κάθε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς ή συλλόγους για τη στήριξη των οικογενειών και την προστασία των παιδιών.
  • Την απαλλαγή των πολυμελών οικογενειών από τα Δημοτικά Τέλη και την ουσιαστική υποστήριξη αυτών με στοχευμένα μέτρα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Πολυτέκνων και Τριτέκνων.
  • Τη συνεχή βελτίωση των σχολικών συγκροτημάτων (προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, πιστοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων, πυρασφάλεια, πρόσβαση ΑΜΕΑ, επισκευή και ανακαίνιση αιθουσών, ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση, κ.α.).
  • Τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου ή την επιδότηση την εξωσχολικής εκπαίδευσης των τέκνων των οικογενειών που έχουν ανάγκη.
  • Τη συντήρηση και πιστοποίηση των ήδη υπαρχουσών πάρκων αλλά και τη δημιουργία νέων θεματικών πάρκων (όπως π.χ. με θέμα την Αρχαία Σπάρτη και την εκπαίδευση των νέων σε αυτήν, παραποτάμιο πάρκο με θέμα τον Ευρώτα τη χλωρίδα και την πανίδα αυτού, δημιουργία δημοτικού συνεργατικού λαχανόκηπου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα).
  • Την ενίσχυση και υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών του Δήμου μας (ρομποτική, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία δημοτικού ΚΔΑΠ, παιδικές κατασκηνώσεις, ορειβατικοί περίπατοι, φωτογραφία κ.α.)
  • Τη θέσπιση εορταστικών εκδηλώσεων κατά τις διακοπές των παιδιών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). Συγκεκριμένα, προτείνουμε να εκμεταλλευτούμε χώρους του Δήμου για παιδιά (π.χ. Πάρκο Γουδέ) στους οποίους να γίνονται δράσεις για τις οικογένειες όπως Χριστουγεννιάτικο πάρκο, κατασκήνωση, βραδιές αστροπαρατήρησης, αφιερώματα στη Φυσική και τη Χημεία με πειράματα σε εξωτερικούς χώρους, αφιερώματα σε επιτραπέζια παιχνίδια, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμοί κ.α.
  • Τη συνεργασία των σχολείων του Δήμου μας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
  • Τη δημιουργία πλατφόρμας Social Housing, μέσω της οποίας θα διαθέτουν ιδιοκτήτες ακινήτων τα παλιά ακίνητά τους, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα αναλαμβάνουν να τα ανακαινίζουν ή θα δίδεται ένα ποσό για την ανακαίνιση και ως ανταπόδοση, θα διατίθενται από τον Δήμο για ορισμένο χρονικό διάστημα (σε εκπαιδευτικούς, ιατρικό προσωπικό, οικογένειες, φοιτητές κ.α.).
  • Την προβολή της ιστορίας της πόλης μας στα σχολεία, μέσω δραστηριοτήτων και στοχευμένων δράσεων.
  • Την ουσιαστική συνεργασία Δήμου και τοπικής Εκκλησίας για την ανακούφιση των εμπερίστατων οικογενειών του Δήμου μας αλλά και την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολής μας.
  • Την αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων του Δήμου με τους Συλλόγους οικογενειών και γονέων του Δήμου μας, ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα και να δίνονται ουσιαστικές λύσεις σε αυτά.
  • Τη δημιουργία μητρώου εθελοντών του Δήμου, όπου θα καταχωρούνται εθελοντές ανά κατηγορία και οι οποίοι θα καλούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου ανάλογα τη δράση που πρόκειται να εκτελεστεί. Επίσης, θα προβλέπεται η ανταποδοτική συμμετοχή αυτών των εθελοντών. Ακόμη, στο μητρώο θα γράφονται και επιχειρήσεις οι οποίες θα δύνανται να προσφέρουν στις δράσεις στήριξης της οικογένειας.

Μέσω της ουσιαστικής βοήθειας των οικογενειών, ο Δήμος Σπάρτης έχει τη δυνατότητα να ενισχυθεί με νέες οικογένειες αλλά και να βοηθήσει και ανακουφίσει έμπρακτα τις ήδη υπάρχουσες, ώστε να αναδειχθεί σε πρότυπο Δήμο για οικογένειες. Σκοπός δεν είναι η δημιουργία δημοτών-επαιτών οι οποίοι θα εξαρτώνται αποκλειστικά από επιδοματικές παροχές. Απώτερος στόχος είναι η βοήθεια, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες οικογενειακές δυσκολίες μέσα σε ένα περιβάλλον που αξίζει να ζεις, και η ώθηση και εκκόλαψη ενεργών και παραγωγικών μελών της τοπικής κοινωνίας.

Η υποστήριξη παιδιών και οικογενειών μέσω της προσφοράς δημιουργικών διεξόδων, προωθεί και ενδυναμώνει τη σκέψη, ενισχύει νου και σώμα, επανατοποθετώντας ουσιαστικά και συνειδητά τον άνθρωπο μέσα στο σύνολο ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Η συμβολή μας ως παράταξη που αναγνωρίζει την αξία της μόρφωσης, στοχεύει στην ενίσχυση της δια βίου μάθησης που ξεφεύγει από την θεσμοθετημένη εκπαίδευση της δωρεάν Παιδείας, προσφέροντας επιπλέον εφόδια ζωής που θα δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα κατατάσσεται ως αυτή με τη μεγαλύτερη αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, ενώ είναι τρίτη από το τέλος στην μεταρρυθμιστική δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας παράλληλα τις πέντε τελευταίες θέσεις και στους έξι επιμέρους τομείς: κοινωνικής δικαιοσύνης, προώθησης της κοινωνικής συνοχής, ισότιμης εκπαίδευσης, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, πρόληψης της φτώχειας, βελτίωσης της υγείας.Είναι υποχρεωτικό να κατανοήσουμε όλοι ότι όσο δεν ανανεώνεται μια κοινωνία με νέα μέλη, τόσο αυτή μαραζώνει οικονομικά και γερνά ηλικιακά με αποτέλεσμα να φτάνει σε ένα κοινωνικό τέλμα που μπορεί να οδηγήσει είτε σε αλλοτρίωση του χαρακτήρα της είτε ακόμα και στην εξαφάνισή της.

(*) Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης, με την Τασία Κανελλοπούλου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, υπάλληλος ΔΕΔΔΗΕ, πολύτεκνος πατέρας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr