ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ. Ο συμπολίτης μας Dr Δημήτριος Α. Σπαντίδος διοργάνωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου μια εξαιρετική εκδήλωση με θέμα «Υακίνθεια 2017» στο «Σπαντίδου Αμφιθέατρο». Το Αμφιθέατρο αποτελεί μια πραγματική όαση πολιτισμού, τον ιδανικό χώρο για όσους αναζητούν την τέχνη και την επιστήμη στη συνύπαρξή τους με το Θείο, με τη Φύση και την λιτότητα της υπαίθρου. Είναι ένα πέτρινο κέντρο πολιτισμού με έντονα τα χαρακτηριστικά τόσο της Αρχαιοελληνικής Ιστορίας και Επιστήμης όσο και της Ορθόδοξης Πίστης και Λατρείας που βρίσκεται μεταξύ Γεωργιτσίου και Αγόριανης, ανάμεσα στην Ομηρική Λακεδαίμονα και στην πολιτεία των Βορείων.

Προσκεκλημμένοι του Dr Σπαντίδου, καθηγητή της Μοριακής Ιολογίας / Κλινικής Χημείας / Γενετικής και συγγραφέα, ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου Spandidos Pubication Ltd. ήταν εκατοντάδες Λάκωνες από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών, των Γραμμάτων, της Κοινωνίας και του καθημερινού μόχθου.

Δύο διακεκριμένοι ρήτορες ανέπτυξαν το θέμα της εκδήλωσης. Ο μεν Γιώργος Λεκάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, στιχουργός, μίλησε με θέμα: «Υακίνθεια, Ο Ηλιακός Μύθος / Η μεγάλη Δωρική εορτή των αρχαίων Σπαρτιατών» και έδωσε στο κοινό να καταλάβει πως περιπλέκεται ο μύθος με την ιστορία γύρω από τον Υάκινθο ως πρόσωπο και ως φυτό. Ο δε Δρ. Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Σπάρτης και ανασκαφέας της Ομηρικής Λακεδαίμονος, αναφέρθηκε στην «χαμένη», τόσο κοντά, Ατλαντίδα και στο μοναδικό ανασκαφικό εύρημα της Ομηρικής Λακεδαίμονος στην Πελλάνα.

Εν ολίγοις, οι ομιλητές διαφώτισαν τους έκθαμβους ακροατές για τα κρατούντα αλλά και τα απόκρυφα των θεμάτων που ανέπτυξαν και εν τέλει τους παρότρυναν να αναζητούν, να ερευνούν, να διατηρούν και να τιμούν τα σημαντικά και σπάνια διακριτικά της Λακεδαίμονος, σημερινής Σπάρτης.

Ο Δημήτρης Σπαντίδος καλωσορίζοντας άπαντες τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα και η κοινωνία να στηριχθεί και να αξιοποιήσει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τις Επιστήμες, όχι μόνο για να διέλθει την κρίση αλλά και για να αναταχθεί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με εξαιρετική συναυλία από το διεθνούς φήμης γυναικείο συγκρότημα Fortissimo Electric String Quartet που μάγεψε, ομοίως με τους ομιλητές, το ακροατήριο, ως απαράμιλλη συνέχεια των σημαντικών ομιλιών.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και έτσι συναντήθηκαν στο αμφιθέατρο όλοι όσοι το ένστικτο τους οδήγησε σε έναν τόπο μοναδικό όπου - όσες και αν ήταν οι φοβίες του παρελθόντος και όσα και αν είναι τα εμπόδια του παρόντος - πράγματι η ανάταση είναι εξασφαλισμένη.

Η παρουσία στην εκδήλωση δύο αντιδημάρχων Σπάρτης και δύο αξιωματούχων της ΕΛΑΣ θέλουμε να πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την εδραίωση της ασφάλειας και της άνετης πρόσβασης στην περιοχή που απ’ ότι φαίνεται θα εξελιχθεί σε πόλο πολιτισμικής έκφρασης και ζύμωσης.

Δείτε ένα μοναδικό video από την εκδήλωση