Πώς θα στηριχθεί το Νοσοκομείο Σπάρτης ώστε να αντιμετωπίσει τους δύσκολους καιρούς έως τη χρονιά ορόσημο του 2025

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Το Νοσοκομείο της Σπάρτης αποτέλεσε, κι ακόμα αποτελεί, την απαντοχή για «ασθενείς και... οδοιπόρους» ολόκληρης της Π.Ε. Λακωνίας. Η Νοσηλευτική Μονάδα, που δοκιμάστηκε ήδη σε καιρούς λιγότερο απαιτητικούς από τον σημερινό, φτάνει στα όριά της και ίσως να τα ξεπερνά στις υφιστάμενες συνθήκες πανδημίας και αναγκαιότητας συστηματικού εμβολιασμού κατά της covid-19.

Η Νοσηλευτική Μονάδα προσμένει την Αναγέννησή της με την δημιουργία του νέου, σύγχρονου Νοσοκομείου, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2025. Ως τότε όμως, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία της και να εξασφαλίζεται η καλή υγεία των πολιτών αλλά και η ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτή;

Φαίνεται πως ναι. Μάλιστα μπορούμε να πούμε πως αποτελούν και κοινό τόπο ανάμεσα σε πολιτικούς φορείς που εκπροσωπούν τον νομό στη Βουλή των Ελλήνων. Το notospress.gr, απευθύνθηκε στον Νεοκλή Κρητικό και τον Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτές Λακωνίας Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Ιδρύματος, η δημιουργία αυτόνομου χώρου βραχείας νοσηλείας, η δημιουργία χώρου για αυτόνομη λειτουργία χειρουργικής κλινικής και βέβαια, η στελέχωση με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικόπροσωπικό, αναδύονται σαν τα «εκ των ων, ουκ άνευ» ζητήματα άμεσης απάντησης.

Ο κ. Νεοκ. Κρητικός, ερωτώμενος από το notospress.gr, επέμεινε στην ανάγκη για «συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αναβάθμιση της προσφοράς υγείας». Αυτό απευθύνεται σε όλους τους φορείς, όπως «...ο Σύλλογος των Ιατρών του Νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας, ο Δήμος, η Περιφέρεια, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς».

Ο κ. Κρητικός κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία ανεξάρτητου ΤΕΠ, «...με συνοδό Βραχεία Νοσηλεία με 12 κλίνες», αλλά και την ενδυνάμωση με ειδικότητες «...υποστηρικτικές της Παθολογίας, όπως νευρολόγος, ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος, μιας και έχει απομείνει μόνο ένας πνευμονολόγος μετάτη συνταξιοδότηση των υπολοίπων».

Επίσης σημαντικό, για τους ασθενείς και το προσωπικό, είναι «σε κάθε θάλαμο να φτιάξουμε τουαλέτες».

Τη δημιουργία ΤΕΠ με αυτόνομη πρόσβαση, προκρίνει ο κ. Στ. Αραχωβίτης. Το υφιστάμενο, πρέπει να γίνει «...λειτουργικό και ανθρώπινο», επέμεινε.

Αναγκαίος, και ο «...κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος Βραχείας Νοσηλείας». Επιπλέον, οι χειρουργημένοι ασθενείς, «να φιλοξενούνται σε ξεχωριστή, ιδιαίτερη κλινική, όχι στην κλινική στην οποία ανήκει η ασθένειά τους».

Και ένα αίτημα που κοντεύει να χαρακτηριστεί προαιώνιο.

«Να ενισχυθεί, το Νοσοκομείο με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ένα θέμα που ταλανίζει συνολικά τις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας. Αξίζει και απαιτεί τη στήριξή μας το ΕΣΥ, σε αυτό στηρίχτηκε και στηρίζεται η άμυνά μας απέναντι στην πανδημία».

Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχει κάποιο κοινό πεδίο ως προς την πρακτική, τουλαχιστον, αντιμετώπιση ζητημάτων που θα συνοδεύουν την περίοδο έως τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου. Ευχής έργον, οι προτάσεις αυτές να ευοδωθούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρείς νέοι νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα στην Πελοπόννησο!

Στο εδώλιο η κουμπάρα για το μαχαίρωμα στον αυχένα

Ποια Ελβετία; Ταξίδι στα χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας και τη Λίμνη Δόξα (video)

Συναγερμός στην Πάτρα! Μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε παθολογική του «Αγίου Ανδρέα»

Δραματικό το lockdown για Άργος και Σπάρτη. Μιλούν στο notospress.gr οι πρόεδροι των εμπόρων