ΕΛΛΑΔΑ. Σε 60 ημέρες θα ισχύσουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών τίθεται σε πιο αυστηρή βάση.

Τα 138 άρθρα του νόμου του κράτους που επέφεραν αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στοχεύουν στην αναχαίτιση της ατιμωρησίας της μεσαίας μικροεγκληματικότητας με την έκτιση μέρους των ποινών (ή με παροχή κοινωνικής εργασίας) που θα επιβάλλονται έως τρία έτη από τα δικαστήρια. Ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, που κινούνται πάνω στην επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών - ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες φέρνουν σημαντικές αλλαγές αυξάνοντας έτσι τα όρια των καταδικαστικών αποφάσεων και ειδικότερα στα κακουργήματα, δημιουργώντας μια νέα κουλτούρα στη δικαστική πρακτική, καθιερώνοντας παράλληλα την πραγματική έκτιση των ποινών σε περίπτωση πλημμελημάτων.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας εισάγει παραμέτρους με τις οποίες είναι δυνατή, αν όχι υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις, η πραγματική έκτιση της ποινής σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Για αδικήματα της καθημερινότητας, δηλαδή αδικήματα που πολύ εύκολα και συχνά διαπράττονται από τους πολίτες, όπως π.χ. φορολογικές παραβάσεις, μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, σωματική βλάβη τρίτων, υγειονομικές παραβάσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν και επαπειλείται φυλάκιση για μέρος της ποινής.

Εμπρησμός

Όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, τιμωρείται:

α) με κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή,

β) με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή, αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και χρηματική ποινή, αν προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή υπήρξε βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή υπήρξε ευρεία ρύπανση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, και

δ) με ισόβια κάθειρξη, αν υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Επικίνδυνη οδήγηση

Όσοι κάνουν κόντρες, επικίνδυνους ελιγμούς με το αυτοκίνητο και πολύ περισσότερο όσοι παραβιάζουν το κόκκινο του σηματοδότη και προκαλούν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.

Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη από εδώ και πέρα αντιμετωπίζεται ως ειδικότερο αδίκημα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται ο δράστης που πέρασε με κόκκινο με ποινές οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα ισόβια.

Αναλυτικότερα, αν κάποιος παραβιάσει κόκκινο σηματοδότη τιμωρείται με:

α) φυλάκιση έως 3 έτη, αν υπάρξει κίνδυνος σε ξένα πράγματα-αντικείμενα,

β) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή,

γ) κάθειρξη έως 10 έτη, αν υπάρξει βαριά σωματική βλάβη ή προκληθεί σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δ) κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν επέλθει θάνατος ανθρώπου. Και το βασικότερο, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όπως το τραγικό περιστατικό (13 Απριλίου του 2003) με το λεωφορείο που μετέφερε 49 μαθητές και συγκρούστηκε στο ύψος των Τεμπών με φορτηγό όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και τραυματίστηκαν 35, τότε στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Κατά συνέπεια, είναι φανερό ότι αν κάποιος δεν τηρήσει τους κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς που προβλέπει ο ΚΟΚ, κινδυνεύει να μπει στη φυλακή.

Ριζικές αλλαγές

Οι αλλαγές έρχονται να αυξήσουν τα όρια των επιβαλλόμενων ποινών, στοχεύοντας όμως ταυτόχρονα σε αυτό που αποκαλούμε μικροεγκληματικότητα. Πλημμελήματα τα οποία οδηγούσαν σε ποινές φυλακίσεως, έρχονται πια να μετατραπούν είτε σε χρηματικές ποινές, είτε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, είτε σε πραγματική έκτιση της ποινής, ήτοι σε επί της ουσίας φυλάκιση. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες αλλαγές, αλλά για μία συνολική τροποποίηση που αφορά το γενικότερο πλαίσιο με το οποίο η νομοθετική εξουσία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τον ποινικό δράστη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις