Στις βασικές λειτουργίες της Διοίκησης υπάρχουν τεχνικές και διέξοδοι που συχνά την απαλλάσσουν από τη βάσανο της διερεύνησης και της λογοδοσίας. Αυτές οι διαδικασίες είναι συνήθως οι Ε.Δ.Ε. και η τοποθέτηση φακέλων στο Αρχείο.

Διοικητικές πράξεις ενίοτε είναι δικαιολογημένο να τίθενται στο αρχείο ή στην διαδικασία των Ε.Δ.Ε. Όταν όμως πρόκειται για θέματα που δεν αφορούν μόνο την Διοικητική μέριμνα κάποιων υπηρεσιών και προσώπων αλλά άπτονται της απόδοσης δικαιοσύνης ή της ικανοποίησης του κοινού αιτήματος για διαφάνεια, ισοτιμία και ισονομία, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.

Προ ημερών η κοινωνία της Σπάρτης αναστατώθηκε από τον τραγικό θάνατο που βρήκε ένας γνωστός συμπολίτης μας, ο Γιάννης Βάρλας, στη Μαγούλα Σπάρτης. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας έκαναν λόγο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για θάνατο μετα από κτύπημα από άγνωστο αντικείμενο και στη συνέχεια για θάνατο από καρδιακό έμφραγμα.
Η υπόθεση συγκλόνισε την τοπική κοινωνία μιας και οι πρώτες φήμες έκαναν λόγο για εμπλοκή νεαρών ατόμων. Στη συνέχεια αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου δημιούργησαν σύγχυση, επιτρέποντας η κάθε ικασία και εκτίμηση να θεωρείται πιθανή.
Κάποιοι μίλησαν για την κακή ώρα και την κακή στιγμή που βρέθηκε εκεί ο άτυχος άνδρας, υπονοώντας ότι μάλλον «έπεσε» σε βραδινό αλισβερίσι παρανόμων.
Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι από μέρες είχε απειληθεί και γι’αυτό και φοβόταν αυτό που, ίσως, τελικά του συνέβη.

Η κοινωνία αγωνιά. Αρχικά νιώθει πίκρα και στενοχώρια. Στη συνέχεια ανασφάλεια και οργή. Τέλος αμφιβολίες και αμφισβήτηση.
Αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτήριζαν τις απόψεις και τα συναισθήματα των πολιτών που παρακολουθούσαν την υπόθεση αναμένοντας να χυθεί άπλετο φως και να βρεθούν οι ένοχοι.
Η Ιατροδικαστική Έκθεση που κάνει λόγο για θάνατο από άγνωστη αιτία έρχεται να πυροδοτήσει κάθε σενάριο, ακόμα και αυτό της βάναυσης, σκόπιμης ίσως και προμελετημένης επίθεσης εναντίον του Γιάννη Βάρλα.

Σε ένα κλίμα νοσηρό, υπό συνθήκες έντονης αμφισβήτησης κάποιων χειρισμών γύρω από την υπόθεση από γνωρίζοντες και μη γνωρλιζοντες, η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι καθήκον των Αρχών.
Κατά πληροφορίες η οικογένεια του άτυχου άνδρα επιθυμεί την διαλεύκανση της υπόθεσης. Το έργο των Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών πρέπει να σταθεί και να αφουγκρασθεί το κοινό αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης και να επιμείνει στην αναζήτηση κάθε στοιχείου για την υπόθεση.

Αν, τέτοιες τραγικές υποθέσεις, καταλήγουν είτε στο αρχείο, είτε στα αζήτητα της έρευνας, τότε η κοινωνία δεν μπορεί να εμπιστεύεται τις Αρχές. Αν αντιθέτως, και αυτό θεωρείται βέβαιον, οι Αρχές εξαντλήσουν τη δικαιοδοσία τους και ερευνήσουν κάθε πληροφορία για την εγκληματικότητα στην περιοχή, για το ποιόν του άτυχου άνδρα αλλά και για όσα συνέβησαν, πριν, κατά και μετα το συμβάν, στην μικρή γειτονιά και κοινωνία τότε – και μόνον τότε - όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι αποδεκτή.