ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, στο θέμα της πώλησης των 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο, από ιδιώτη σε εταιρεία real estate, που φέρεται να σχετίζεται με την βασιλική οικογένεια του Κατάρ.
Οπως έγραψε η εφημερίδα Πελοπόννησος, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η πώληση κηρύσσεται παράνομη, καθώς η επίμαχη έκταση που βρίσκεται δίπλα στη δημοφιλή παραλία «Ναυάγιο», ουδέποτε ανήκε στον πωλητή, αλλά, σε δύο μονές, στους κατοίκους δύο χωριών και κατά ένα μικρό μέρος στο Δημόσιο.
Μάλιστα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, παραπέμπει την υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο προς διερεύνηση κατηγορητήριο προστίθενται δύο κακουργήματα.
Κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα: Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης και πωλητής, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η νομική εκπρόσωπος της αγοράστριας εταιρείας, ο τοπογράφος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.
Η έκταση μεταβιβάστηκε το 2014 έναντι 9 εκατ. ευρώ, με την αντικειμενική της αξία να υπολογίζεται σε 17,2 εκατ. ευρώ. Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, μαζί με τον δήμο και κατοίκουs τεσσάρων χωριών (Εξωχώρα, Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες), προσέφυγαν άμεσα στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο.
Τελικά κερδίζουν τα ασφαλιστικά μέτρα, «παγώνοντας» κάθε εξέλιξη γύρω από την επίμαχη έκταση. Παράλληλα, η Μητρόπολη και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η υπόθεση αρχίζει να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη: Η Εισαγγελία ορίζει δύο οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελιών, με βάση το πόρισμα των οποίων, το 2015 σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση ανατίθεται στην Εισαγγελία Αθηνών.
Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών μετά την κύρια ανάκριση, πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και την παύση κάθε ποινικής δίωξης, όμως, η Μητρόπολη Ζακύνθου υπέβαλλε στο συμβούλιο προσφυγή με 141 έγγραφα από το 1550 έως το 2019, με αποτέλεσμα την έκδοση του βουλεύματος που ανέτρεψε όλη την υπόθεση.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε συγκεκριμένα, περαιτέρω κύρια ανάκριση ώστε να απαγγελθεί κατηγορία στους κατηγορουμένους για ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Δημοσίου και νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με επιτευχθέν όφελος και προκληθείσα ζημία άνω των 150.000 ευρώ, και να κληθούν οι κατηγορούμενοι σε συμπληρωματική απολογία.