Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου ενώ το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών διενεργεί προανάκριση. Δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση

ΝΕΑΠΟΛΗ. Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φορτηγό πλοίο «AL HANI», τις απογευματινές ώρες της 11-11-2020 και ενώ αυτό ήταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Ελαφονήσου.

Το πλοίο είναι σημαίας Τόγκο με επιβαίνοντες 14 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης:

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η Ε/Γ-Λάντζα “ΜΑΧΗ” Ν.Ν. 11 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., από την οποία περισυνελλέγησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του εν λόγω πλοίου και μεταφέρθηκαν, καλά στην υγεία τους, στο λιμένα Νεάπολης. Υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., δόθηκαν εντολές για άμεση μεταφορά αντιρρυπαντικών υλικών πλησίον του πλοίου. Τα ανωτέρω υλικά μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της Φ/Γ-Λάντζας “ΚΑΒΟΜΑΛΕΑΣ Ι” Ν.Π.7583, στην οποία επέβαιναν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διαπίστωσης ρύπανσης.

Σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, κινητοποιήθηκαν άμεσα 3 άντρες από το Π.Κ. Νεαπόλεως, η οποίοι με επικεφαλής τον Υποδιοικητή τής Π.Υ. Μολάων Κ. Σαραντάκο Πέτρο, και τον προϊστάμενο του Π.Κ. Νεαπόλεως Κ. Μαχαίρα Λεωνίδα παρελήφθησαν από πυροσβεστικό πλοιάριο του Σώματος, και μετέβησαν στο σημείο για παροχή βοήθειας του πληρώματος, και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 12-11-2020, κατέφθασε στη προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή πλωτό πυροσβεστικό σκάφος από Πειραιά, το οποίο προχώρησε σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβιβάστηκε στο Φ/Γ πλοίο, για την αντιμετώπιση πιθανών μικρών εστιών σε εσωτερικά του τμήματα, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ κοντά στο εν λόγω πλοίο βρίσκεται Ρ/Κ επιφυλακής. Παράλληλα, έφτασαν πρώτες πρωινές ώρες την 12-11-2020, ύστερα από εντολή της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ο Διοικητής της 5Ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στην περιοχή για την επίβλεψη και τον συντονισμό.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «AL HANI» και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.